“De ‘aapjes kijken-periode’ ligt inmiddels achter ons”

Het is een opvallend gezicht. Leerlingen die volledig in pak op het Kamerlingh Onnes rondlopen. “In het begin moest het ook heel erg wennen hoor, maar inmiddels ligt de ‘aapjes kijken’-periode achter ons.”

Dat de leerlingen in pak rondlopen is niet zomaar. “We wilden onze havo 4-leerlingen iets nieuws aanbieden”, vertelt projectleider Herman Buigel van het Kamerlingh Onnes. “De afgelopen jaren zagen we dat ze hun werk wel deden, maar dat er veel meer talent in de leerlingen zat. Daarom zijn we een International Business School gestart waarbij de leerlingen in anderhalf jaar tijd hun eigen bedrijf opzetten.”

De Business School komt bovenop het reguliere lesprogramma. “De normale lessen worden in dit project verdeeld over vier dagen schooldagen, de vijfde dag is volledig ingericht voor het IBC, waarbij we dus op deze dag ook in pak rondlopen omdat we toch echte ondernemers zijn waarbij alle facetten ook belicht worden.”

In een net pak op de scooter
Justin Zwerwer is één van de leerlingen die aan het project meedoet. “Je krijgt heel veel workshops en lessen die economie en M&O-gericht zijn. Vandaag (donderdag, red.) moesten we bijvoorbeeld ons bedrijf presenteren aan mensen uit Duitsland. Om daarmee contacten op te doen, en ook om aan te geven dat het runnen van een bedrijf niet bij de grens stopt.” Zwerwer noemt het een erg leuk project. “Het enige wat moest wennen is het pak. Want zo ’s ochtends vroeg op je scooter, in pak met een helm op, dan ben je wel een hele bezienswaardigheid.”

Ook voor het VWO
De eerste resultaten van het project zijn erg positief en de school overweegt om een zelfde Business School ook voor het VWO te lanceren.

Foto: Sebastiaan Scheffer
Foto: Sebastiaan Scheffer