Manoeuvreren met 24 meter door Groningse binnenstad

“Het moet precies kunnen”, zegt buschauffeur Rinus Jongerden van QBuzz. Terwijl hij in de rechter buitenspiegel kijkt, manoeuvreert hij zijn bus de Gelkingestraat in.

Jongerden bestuurt één van de drie nieuwe bussen die het vervoersbedrijf onlangs heeft gekocht bij een Zwitserse busbouwer. “We kennen allemaal het verhaal van de tram die niet is doorgegaan. Toch hebben wij als bedrijf te maken met een grote stroom reizigers richting Zernike, waardoor mijn baas besloten heeft om drie 24-meter bussen te bestellen.”

Jongerden is één van de instructeurs die deze dagen zijn collega’s wegwijs mag maken op het nieuwe materieel. “Het rijdt allemaal net een beetje anders”, zegt chauffeur Gerard Vasse. “Kijk, als ik het rempedaal intrap dan staan we ook gelijk stil.”

Om de bus door de binnenstad te kunnen laten rijden waren een aantal aanpassingen nodig. “De draai naar de Gelkingestraat hebben ze aangepakt, waardoor wij er makkelijker in kunnen draaien. En ook op de Eikenlaan, nabij winkelcentrum Paddepoel, is het één en ander aangepast.”

De drie nieuwe bussen worden na de zomervakantie ingezet. De bedoeling is dat ze voornamelijk op lijn 11 richting Zernike/Zuidhorn gaan rijden.