Groningse ondernemers juichen met oranje mee

We begonnen sceptisch maar nu het Nederlands elftal verzekerd is van een plaats bij de laatste zestien begint Groningen in een oranje stemming te komen. “Doe mij maar twee oranje tompoucen alstublieft.”

Zo vieren juist de bakkers hoogtij deze periode. Uit onderzoek blijkt dat met name voor de wedstrijden die om 18.00 uur gespeeld worden, er veel bakkerswaren worden ingeslagen. Volgens de onderzoekers komt dit omdat mensen rond 17.30 uur warm eten, en in het begin van de avond nog een kop koffie drinken waarbij er wat lekkers op tafel gepresenteerd moet worden.

“Het is een gekkenhuis”, zegt bakker Cor van Wijngaarden van een ambachtelijk bakkersbedrijf aan de Verlengde Hereweg. “We zijn afgelopen nacht al begonnen en sinds de deuren van het bedrijf open zijn is het een komen en gaan van mensen.” Zijn collega Teun Meindertsma van de gelijknamige bakkerij in Lewenborg beaamt dat. “Oranje tompouces, soezen. Het loopt als een speer.” Meindertsma noemt het ook niet vreemd. “We begonnen heel sceptisch aan het WK. Maar we staan inmiddels wel in de achtste finale en daardoor zie je dat de gekte toch langzaam los begint te komen.”