Project groeit uit tot eigen kooklokaal op school

Zo trots als een pauw zijn ze. De leerlingen van basisschool De Kleine Wereld aan de Rosensteinlaan. “Dit is onze nieuwe keuken”, vertelt één van hen. En dat die keuken er staat is een idee van de leerlingen zelf.

“Bij ons op school hadden we de afgelopen periode ‘Het beste idee van De Kleine Wereld”, vertelt directeur Rudy Bilder. “Dat is een project waarbij we leerlingen, docenten en ouders opriepen om eens na te gaan denken wat er nu in onze school nog ontbrak. En dat heeft echt ontzettend veel leuke ideeën opgeleverd. Zo werd bijvoorbeeld een bibliotheek genoemd. Maar uiteindelijk is het een keuken geworden.”

Het idee van een keuken is bedacht door leerlingen uit groep zes. “Eerst dachten we aan een kantine, maar omdat dat toch te hoog gegrepen was hebben we gekozen voor een kooklokaal.” Op de eerste verdieping van het gebouw verrezen daarom al snel keukenkastjes, ovens, afwasbakken en kookplaten.

De bedoeling is dat leerlingen er les gaan krijgen. “We kunnen ze hier van alles leren”, zegt Bilder. “Hoe maak ik een simpele maaltijd, we kunnen ze over budgettering leren, maar ook het bijbrengen van discipline in de vorm van afruimen en schoonmaken.” De bedoeling is dat in de toekomst het keukenlokaal ook een wijk functie krijgt. “Het lijkt ons geweldig om een ontmoetingsplek aan te bieden voor buurtbewoners hier op school. En hoe kun je dat beter doen met koken?”

Luister naar een reportage van verslaggever Sebastiaan Scheffer: