GPH: “Kinderen weer enthousiast maken voor muziek”

Jongens van tien jaar die met snare-drum lopen. Meisjes van acht die trombone spelen. Het is de kracht van de harmonie. Toch is er steeds minder jonge aanwas te vinden binnen muziekverenigingen en vindt de Gruno’s Postharmonie het tijd voor actie.

De Postharmonie organiseerde afgelopen zaterdag in haar repetitieruimte aan de Spaarnestraat een workshop slagwerk. “Wij laten kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar oud kennis maken met het ongestemde en het gestemde slagwerk”, vertelt Abel Zuidema, tamboer-maître van GPH.

De afgelopen jaren zijn steeds minder jongeren lid geworden van muziekverenigingen. Volgens de Postharmonie komt dat door twee redenen. “Binnen het primair onderwijs krijgen kinderen eigenlijk geen muziekles meer”, vertelt woordvoerder Frits ten Bloemendal. “Daarnaast speelt natuurlijk de economische crisis een rol. Gezinnen hebben minder geld te besteden, en dat gaat ten koste van bijvoorbeeld het lidmaatschap van de muziekgezelschappen.”

In het land hebben inmiddels verschillende HaFaBra-verenigingen de handdoek in de ring gegooid. “Bij ons gaat het gelukkig nog prima”, zegt vice-voorzitter Jacolien de Nooij. “Binnen de meeste secties hebben we genoeg doorloop van jonge mensen. Alleen binnen het slagwerk kunnen we wel wat jonge mensen gebruiken, dus daarom deze workshop.”

De Postharmonie hoopt dat van de ruim vijftig kinderen die zaterdag deelnamen aan de workshop er verschillende lid worden van de vereniging. “En het zou dan wellicht geweldig zijn als we in de toekomst een Jong GPH zouden kunnen oprichten, zoals je die bijvoorbeeld ook in Leiden en Sassenheim vindt”, grapt Zuidema.