Groningen CS heet weer hoofdstation

nieuws
Foto: Emma Westers

Het Centraal Station in de stad wordt bij Qbuzz weer hoofdstation genoemd. Deze naam wordt in het voorjaar ingevoerd.

De naam is veranderd op aandringen van de gemeente Groningen. In de volksmond wordt het centrale station in Groningen nog altijd hoofdstation genoemd.

Indertijd waren er twee hoofdstations in Nederland. Ook Stadskanaal had er één, maar dat is in 1979 afgebroken, omdat het geen functie meer had.

Deel dit artikel:

 1. Prima! Nu de NS zelf nog. Het is toch te gek voor woorden: Groningen Noord, Groningen Europapark en Groningen, dat kan dus mooi worden: Groningen HS

 2. QBuzz staat met beide voeten op de grond en inderdaad nu de NS nog. Hoofdstation is feitelijk ook de enige juiste benaming voor een treinsation in een provincie-hoofdstad als Groningen.

 3. Wat een onzin weer. Er zijn betere redenen om het Centraal Station te gaan noemen (want dit is het nog helemaal niet):
  – Veel gangbare benaming binnen Nederland, dus ook voor toeristen.
  – Het is in principe het centrale station voor Groningen: het is een transporthub.

   1. Een pracht van een Hoofdstation in Groningen. Jammer dat het wordt ontsiert door een op zich redelijk bouwwerk welke op de verkeerde plek is neergelegd.

  1. Ik vond Centraal Station ook altijd nogal modern klinken horend bij een nieuw gebouw. Hoofdstation klinkt als de 19e eeuw. En is een naam die hoort bij ons station.

   Nu nog iets aan die lelijke fietsenstalling doen.

 4. Er was in het verleden een spoorverbinding tussen Bremen (Hauptbahnhof) en Groningen (Hauptbahnhof)stond zo in de Duitse dienstregeling vermeld door de Groningers verbasterd tot HOOFDSTATION.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *