Toch rookverbod voor kleine cafés

nieuws
foto: image after

Er mag wettelijk gezien niet gerookt worden in kleine cafés zonder personeel. Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag van dinsdag. De door het kabinet Rutte I ingevoerde uitzondering voor dit soort cafés is volgens de rechter in strijd met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De zaak was aangespannen door Clean Air Nederland (CAN), die wil dat alle publieke ruimtes in Nederland rookvrij worden. Bij de eerste behandeling oordeelde de rechtbank nog dat de uitzondering voor de kleine cafés rechtsgeldig was, maar volgens het Gerechtshof is dit in strijd met het verdrag van het WHO. Zowel Tweede Kamer als het kabinet waren al van plan om een algeheel rookverbod in te voeren voor de horeca, maar de verwachting was dat dit nog wel enige tijd kon duren.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de uitspraak van het Gerechtshof. Het Groningse café De Kachel is een van de bekendste ‘rookcafés’ van Nederland. Nog geen twee weken geleden won De Kachel nog een zaak, waardoor een boete werd teruggedraaid. Mogelijk heeft de uitspraak van dinsdag in Den Haag ook gevolgen voor die zaak.