Tweede Kamer wil horeca helemaal rookvrij

Ook bij kleine cafés moeten volgens de Tweede Kamer de asbakken weer van tafel. Een motie van de ChristenUnie om het roken in de hele horeca te verbieden werd dinsdag door een meerderheid van de kamer gesteund.

In 2008 werd het rookverbod ingevoerd waardoor er alleen nog in afgesloten rookruimtes in de horeca gerookt mag worden. Het eerste kabinet-Rutte besluit echter eind 2010 dat voor cafés zonder personeel, die kleiner zijn dan zeventig vierkante meter, het rookverbod weer wordt afgeschaft. De ondernemers van cafés de Kachel en de Drie Uiltjes in Groningen zien een rookverbod voor de hele horeca niet zitten. Volgens de Groningse horecaondernemers zal het verbod grote gevolgen hebben voor klein zelfstandigen.

Eind van deze maand staat er een debat over het rookbeleid op de agenda en volgende maand wil het kabinet “een breed preventiepakket” presenteren.