UMCG doet onderzoek naar erfelijkheid borstkanker

Het UMCG doet onderzoek naar de erfelijkheid van borstkanker en eierstokkanker. Dit gebeurt aan de hand van een vragenlijst en DNA onderzoek. .

Het is onduidelijk waarom sommige vrouwen een hoog, en andere een veel lager risico lopen. Hiervoor is veel meer informatie nodig, niet alleen over de erfelijke oorzaken, maar ook over de leefgewoonten van de vrouwen. Deze zogenaamde Hebon-studie is een grootschalig onderzoek onder families met een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker.

Onderzoeker Matti Rookus van NKI/AvL: “Met de Hebon-studie proberen we de kennis over erfelijke oorzaken te vergroten, waardoor families goed geïnformeerd kunnen worden. De onderzoekers willen te weten komen of vrouwen uit families met een hoog risico op dezelfde manier behandeld moeten worden als vrouwen bij wie de ziekte niet erfelijk is.”

In de regio Noord-Nederland ontvangen circa 4.000 vrouwen en 900 mannen, die in de afgelopen jaren bij de afdeling genetica van het UMCG zijn geweest, de komende tijd een uitnodiging om deel te nemen. In heel Nederland worden 30.000 vrouwen en 6.000 mannen voor de studie benaderd.