“Meldkamer moet alle dialecten kunnen verstaan”

Centralisten die werkzaam zijn op de Meldkamer Noord Nederland in Drachten moeten alle dialecten kunnen verstaan. Dat zegt Ferd Crone, voorzitter van de veiligheidsregio Fryslân, naar aanleiding van de discussie die de afgelopen week in de media werd gevoerd.

Aanleiding voor de discussie is een brand in het Friese Boazum. Het gerucht ging dat toen de 112-melding in het Fries gedaan werd de centralisten op de meldkamer hier geen raad mee wisten. “Uit ons onderzoek blijkt dat dat niet waar is”, zegt Crone. “De melding is via een GSM gedaan waardoor deze in Driebergen terecht kwam. Toen bleek dat het om een incident in Friesland ging is er direct doorgeschakeld met de meldkamer in Drachten waar het telefoongesprek goed werd afgehandeld.” Volgens Crone was er wel verwarring over de plaatsnaam. “In eerste instantie werd Bolsward verstaan maar na verificatie bleek het Boazum te zijn, waardoor de hulpdiensten vanaf de eerste minuut de juiste richting op zijn gestuurd.”

Het incident neemt niet weg dat er kritisch naar het beleid gekeken wordt in een bredere context. “Als iemand uit Delfzijl, Groningen of Hindeloopen belt dan is het belangrijk dat deze persoon in zijn eigen dialect zich kan uiten. Dat recht is ook vastgelegd in door Nederland ondertekende internationale verdragen over minderheidstalen. Daarnaast staat het ook in de Algemene wet bestuursrecht.” Crone geeft aan dat daar naar gekeken is. “Op dit moment is een derde van de centralisten afkomstig uit Groningen, een derde uit Friesland en een derde uit Drenthe. Dat willen we ook zo houden.” Crone geeft daarnaast aan dat er een cursus ‘Fries verstaan’ wordt opgenomen in de opleiding voor centralisten. Deze wordt vrijwillig aangeboden.

Luister naar Ferd Crone van de veiligheidsregio Fryslân over de aanleiding van het onderzoek:

Fractievoorzitter Tim Zwertbroek van D66 in de Provinciale Staten vindt het belangrijk dat er op de meldkamer alle dialecten goed verstaan worden: