Poolse ambassade ergert zich aan artikel UK

nieuws
www.uk.rug.nl

De Poolse ambassade heeft de Groningse Universiteitskrant opgeroepen om afstand te doen van uitspraken van enkele studenten in een artikel in de krant. De ambassade ergert zich aan het beeld dat van Polen geschetst wordt.

In het artikel in de UK van 31 mei bezoekt een verslaggever het studentenhuis Huize Zaadzicht, dat uitzicht heeft op de hoerenbuurt. De bewoners doen uitspraken als “ik zie zo’n Poolse moeke in d’r string de hele dag koken” en ook wordt er gesuggereerd dat er veel Poolse vrouwen in de straat werken. Volgens de ambassade wordt zodoende “het onrechtmatige en stereotype beeld van Polen in Nederland” versterkt.

Volgens hoofdredacteur Hanneke Boonstra van de UK, heeft verslaggever Wim Vuijk alleen het gesprek opgeschreven en wordt niet de mening van de krant weergegeven. De bewoners laten via de UK weten dat de opmerkingen alleen sarcastisch bedoeld zijn.

Deel dit artikel:

  1. Uitvouwen Ik ben oud bewoner en naamgever van huize Zaadzicht (1997-99). In die jaren waren al vele Poolse vakvrouwen werkzaam in de hoerenbuurt rondom de Vierde Drift Noorderhaven. De reacties van de Poolse ambassade en Poolse promovendi zijn begrijpelijk. Het is natuurlijk nooit leuk als vele van je landgenotes achter het raam horizontaal de kost verdienen. Maar hun aanwezigheid aldaar is een feit en legaal, en daar doet ook de Poolse ambassade niets tegen. Het ‘vooroordeel’ is dus gewoon realiteit, niets meer, niets minder. De opmerkingen van de huidige bewoners van huize Zaadzicht over het Poolse aandeel in hun buurt zijn dan ook terecht. En de Poolse aanwezigheid is ook een verademing als je de vele collegae van deze dames hebt meegemaakt welke afkomstig zijn uit landen als Ghana en de Dominicaanse Republiek. Deze lillende, luidruchtige en onwelriekende vleesbergen zijn allerminst een streling voor de zintuigen, in tegenstelling tot hun Poolse couterparts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *