Groninger brandweer neemt nieuwe oefenobjecten in gebruik

nieuws
Foto: Gertjan Kampen

De Groninger brandweer neemt komende woensdag twee nieuwe oefenobjecten in gebruik die geplaatst worden op het kazerneterrein aan de Sontweg. De objecten maken het realistisch oefenen dichtbij huis mogelijk.

“Het eerste object is een model van de traumahelikopter die in het Noorden wordt ingezet”, vertelt woordvoerder Hans Coenraads van de Hulpverleningsdienst Groningen. “We hebben hier een aantal ontbrandingspunten ingebouwd waardoor we verschillende scenario’s kunnen oefenen.” Het tweede object is een brandbestrijdingscontainer. “We hebben op het terrein aan de Sontweg al een flat staan waarin we diverse brandscenario’s kunnen oefenen, maar deze container is geschikt voor veel hogere temperaturen. Zo kunnen we in de container bijvoorbeeld een flash-over oefenen.”

Coenraads vertelt dat de container in eigen beheer door collega’s ontworpen en gebouwd is en uniek in Nederland is. “Het is namelijk een mobiele container en het biedt diverse oefenmogelijkheden.” Voorlopig blijft de container echter in Groningen staan omdat voor het mobiele aspect een trekker aangeschaft moet worden. “En die hebben we nog niet.”

Brandweerlieden in Nederland zijn verplicht om regelmatig deel te nemen aan realistische oefeningen. De meeste Noordelijke korpsen oefenen in het oefencentrum in Wijster. Omdat dit oefenen rijtijd met zich mee brengt kiezen steeds meer korpsen ervoor om dichtbij de eigen kazerne oefenobjecten te plaatsen, die door de brandweerlieden zelf ontwikkeld en beheerd worden.