Zwarte zwaan uit Stadspark gestolen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Eén van de zwarte zwanen die sinds een aantal weken in het Stadspark zat te broeden is gestolen. Dat laat de Kinderboerderij maandag weten.

“De afgelopen weken zat er een paartje zwarte zwanen te broeden bij de vijver bij het hertenkamp”, vertelt Margriet van der Veen van de Kinderboerderij. “Bij het broeden wisselden de zwanen elkaar af, maar één van de beesten is nu gestolen.” Dit heeft gevolgen want behalve dat de Kinderboerderij de dure zwarte zwanen zelf heeft aangeschaft, weet men niet wat er met de eieren gaat gebeuren. “De overgebleven zwarte zwaan zit constant op het nest, waar wij het beest ook voeren. Maar het dier kan niet constant op de eieren zitten omdat het zich ook moet wassen.” Van der Veen vertelt dat ze, behalve het nauwlettend in de gaten houden, weinig kunnen doen.

Het is niet de eerste keer dat het dievengilde toeslaat. “Twee jaar geleden werden de eieren gestolen, en nu dus een zwaan”. Of dit te voorkomen is, is volgens Van der Veen lastig. “Er staat al een hoog hek om heen. Alternatieven zijn het ophangen van camera’s, maar dan zit je met de privacy. En we kunnen ook moeilijk de hele dag de wacht houden.” Aangifte bij de politie is er nog niet gedaan. “Dit gaan we waarschijnlijk ook niet doen, omdat aangiften in het verleden ook niets hebben uitgehaald.”

Verslaggever Sebastiaan Scheffer zocht Margriet van der Veen maandagmiddag op: