Strop dreigt voor Gasunie

nieuws
foto: Bob de Vries

De Gasunie moet mogelijk tussen de 900 miljoen en 1,7 miljard euro terugbetalen omdat het bedrijf te hoge tarieven heeft gehanteerd. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) besloten. De Gasunie heeft hiertegen bezwaar aangetekend.

De NMa wil dat de Gasunie met terugwerkende kracht de tarieven die vanaf 2006 zijn gehanteerd gaat verlagen. Het gaat dan met name om de kosten voor het transporteren van gas door dochteronderneming GTS. De NMa is een onafhankelijk bestuursorgaan dat ervoor moet zorgen dat het er bij de concurrentie tussen bedrijven in Nederland eerlijk aan toe gaat.

De Gasunie en de enige aandeelhouder, de Nederlandse staat, hebben bezwaar aangetekend tegen het besluit van het NMa. Mocht het NMa bij zijn beslissing blijven, kunnen beide partijen de zaak ook nog voor de rechter brengen. In ieder geval dreigt er voor de Gasunie een miljoenenverlies. In dat geval heeft het bedrijf al aangekondigd dat plannen als het bouwen van een gasrotonde onder Nederland in het gedrang komen.