‘Een titanenstrijd schuwen wij niet op Nijmeegse Vierdaagse’

nieuws
Foto: Maurits90 - nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Intocht_Vierdaagse_2006_dag_1.JPG

De dag van Wijchen, blaren, afzien en de gezellige Nijmeegse Zomerfeesten. Vanaf dinsdag wordt in Nijmegen de 95ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Een editie met Groningse inbreng.

Voor de 35ste keer lopen namelijk verschillende agenten van de Regiopolitie Groningen mee. “Dit jaar lopen we met twee detachementen mee”, vertelt Jan Visser van de politie. “Het eerste detachement bestaat uit dertien personen en zij lopen de veertig kilometer. En vijftien agenten lopen de vijftig kilometer”.

Spirit
De spirit om mee te lopen heeft volgens Visser vooral te maken met de gedrevenheid. “Je ziet de Vierdaagse eens op televisie, en dan denk je dat wil ik ook wel. Op een gegeven moment doet zich dan een mogelijkheid voor, in mijn geval toen ik aan het werk geraakte bij de politie, en toen werd ik gevraagd mee te lopen”. Visser spreekt over een erg mooie ervaring.

Trainingskilometers
Voordat deelgenomen kan worden aan de Vierdaagse hebben de Groningse politieagenten heel wat trainingskilometers gemaakt. “We zijn in mei begonnen te trainen. We zijn begonnen met twintig kilometer, en iedere daaropvolgende training kwam er vijf kilometer bij. In totaal denk ik dat we wel ruim tweehonderd kilometer gemaakt hebben”.

Zonder bewapening
Aan de Vierdaagse, die komende dinsdag begint met de traditionele Dag van Elst, lopen verschillende politiekorpsen mee. “Onder andere collega’s van de regio’s Rotterdam, Amsterdam, IJsseland, Friesland lopen mee, en vanuit die hoedanigheid zijn we ook te herkennen. We dragen namelijk het zogenaamde zomeruniform. Daarbij dragen we geen bewapening, want dat is alleen voor militairen”.

Handen dichtknijpen
André Sonneville is woordvoerder van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen en hij laat weten klaar te zijn voor het grootste wandelevenement van Nederland. “Dit jaar hebben we 45.000 inschrijvingen en de voorbereidingen liggen op schema”. De komende week lijkt het qua weersvoorspelling ideaal wandelweer te worden. “Er wordt wat regen voorspelt, maar dat hoeft geen ramp te zijn. Wandelaars zitten namelijk ook niet te wachten op hele warme temperaturen, en ik denk dat ze hun handen dichtknijpen als ze bij temperaturen van 19 tot 21 graden het parcours mogen lopen”.

Titanenstrijd
Ook Visser maakt zich geen zorgen voor wat betreft de weersvoorspelling. “Ik maak mij absoluut geen zorgen. Mocht het heel slecht worden dan wordt het een titanenstrijd, maar dat is voor echte bikkels en die doen ook mee aan de Nijmeegse Vierdaagse”.