Bewoner ontsnapt aan koolmonoxidevergiftiging

Een bewoner van een woning aan de IJsselstraat is dinsdagavond aan de dood ontsnapt. Door een slecht, functionerende, gevelkachel was de man blootgesteld aan een hoge concentratie koolmonoxide.

Een voorbijganger rook rond 21.30 uur een vreemde lucht op de kruising van de IJsselstraat en de Rijnstraat en belde de Hulpverleningsdienst. Deze kwam ter plaatse met een bluswagen. Op de locatie werd een gaslucht geroken waarna de brandweermensen op zoek gingen naar de bron.

De bewoner van een woning kwam naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. De brandweer kreeg al snel de indruk dat de lucht wel eens uit de woning van de man zou kunnen komen. Metingen gaven aan dat dit klopte. De bewoner is uit voorzorg onderzocht door medewerkers van een ambulance. De woning is door de brandweer uitgebreid geventileerd.

In Nederland komt het vaker voor dat er koolmonoxide vrijkomt door slecht werkende kachels of verwarmingsketels. Zo kwamen in Meppel op Eerste Kerstdag een 23-jarige man en zijn negentienjarige vriendin om het leven door problemen met de centrale verwarmingsinstallatie in hun flat. Om problemen te voorkomen adviseert de brandweer de installatie van een koolmonoxidemelder in woningen.