Categorieën: Nieuws

Groningen blijft toiletvriendelijkste gemeente in provincie, maar scoort lager cijfer dan een jaar terug

Met een rapportcijfer van een 5,3 is Groningen nog steeds de minst ’toiletonvriendelijke’ gemeente van de provincie. Maar de gemeente scoort nog steeds geen cijfer om over naar huis te schrijven en zakte het afgelopen jaar zelfs een paar plekken op de ranglijst.

De gemeente zakte dit jaar zelfs drie plaatsen in het jaarlijkse onderzoek wat de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) houdt, in samenwerking met de HogeNood-app. Daarin rangschikken de twee organisaties de hoeveelheid en bereikbaarheid van openbare en opengestelde toiletten per gemeente.

Vorig jaar noemde de MLDS de stad al een opgedroogde oase in de ’toiletwoestijn’ van de provincie Groningen. De raadsfractie van Student & Stad zette de aanklacht op de agenda bij de het gemeentebestuur, wat beterschap beloofde.

Maar Groningen scoort dit jaar zelfs lager dan in 2022, een 5,27 in plaats van 5,4. Landelijk ziet de MLDS de afgelopen jaren juist een lichte stijging in de cijfers die gemeenten scoren op de aanwezigheid van openbaar toegankelijke toiletten. “De stijging is vooral het gevolg van meer lokaal beleid, meer gemeenten die partner zijn van de HogeNood-app en betere navolging van de toiletnorm”, vertelt Leonie Klabbers, adjunct-directeur van de Maag Lever Darm Stichting. “De stijging is aan de ene kant goed nieuws en laat zien dat het werk van de Toiletalliantie zich uitbetaalt. Aan de andere kant is deze verbetering vooral het resultaat van enkele gemeenten die veel doen, maar er zijn nog steeds veel te veel gemeenten die in gebreke blijven. Een 4,7 is nog geen voldoende.”

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) doet samen met de HogeNood-app jaarlijks onderzoek naar toiletvriendelijkheid, ter gelegenheid van Wereld Toilet Dag op 19 november. “Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Klabbers, “Er moeten nog veel meer gemeenten van de pot afkomen. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval. Daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Sponsor uit Leek wenst FC Groningen succes toe met boodschap via drone

Om FC Groningen succes te wensen, bedacht een sponsor uit Leek een ludieke actie. Ze…

1 uur geleden

Podcast Grote Markt 1: Twee jaar “Superlinks 1”, hoe staat het ervoor?

Twee jaar na de verkiezingen  praten Wouter Holsappel en Ecco van Oosterhout  in de podcast…

1 uur geleden

CAO-akkoord voor 120 duizend schoonmakers en glazenwassers

De ruim 120.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland hebben zicht op een nieuwe cao. De…

2 uur geleden

Vorig jaar 15 procent meer schuurinbraken in Groningen

Dieven gaan steeds vaker op zoek naar dure spullen in Groningse schuren, bijgebouwen en garages.…

2 uur geleden

Donar begint woensdag aan play-offs voor landstitel

De spelers van Donar beginnen woensdagavond aan de laatste serie wedstrijden voor het landskampioenschap. In…

3 uur geleden

Raad van State: gaswinningsbesluit 2023-2024 was niet goed gemotiveerd

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat heeft niet gemotiveerd waarom het Groningenveld in…

4 uur geleden