Categorieën: Nieuws

Samenscholingsverbod Gele Loper blijft nog een half jaar: ‘Afname van incidenten, maar nog steeds ongewenst gedrag en overlast’

Het samenscholingsverbod in de Gele Loper blijft nog een half jaar van kracht. De gemeente vindt dat de maatregel het afgelopen jaar zijn werk heeft gedaan, maar constateert tegelijk dat  ‘recente gebeurtenissen’ hebben aangetoond dat er nog steeds sprake is van ongewenst gedrag en overlast door (groepen) mensen die de openbare orde verstoren.

Burgemeester Koen Schuiling voerde het verbod een jaar geleden in, naar aanleiding van een dodelijke schietpartij in de Haddingestraat. Met de maatregel wilde Schuiling ook structurele overlast door drugsdealers aanpakken. Politie en handhaving houden sindsdien vaker toezicht en maken daarbij onder meer gebruik van het cameratoezicht in het gebied.

“Sinds het van kracht zijn van de beleidsregel samenscholingsverbod zijn positieve resultaten zichtbaar in het verminderen van overlastsituaties”, schrijft Schuiling. “Er is intensief geïnvesteerd in het handhaven van het verbod. Dit verbod gaf de politie handvatten om op te treden. Dit heeft geleid tot een afname van incidenten zoals vandalisme, geluidsoverlast en andere verstoringen van de openbare orde.”

Maar nu stoppen met de maatregel is volgens Schuiling nog geen goed idee: “Recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat er nog steeds sprake is van ongewenst gedrag en overlast door (groepen) personen die de openbare orde verstoren.” Eerder deze maand bevestigde de politie ook dat het probleem nog lang niet weg is. Ook Q-Park, de beheerder van de gemeentelijke parkeergarages, trok begin mei nog aan de bel over de problematiek. Eind september stemde de gemeenteraad ook al in met de verlenging van cameratoezicht in de Gele Loper.

Update:

In dit artikel werd in eerste instantie per abuis vermeldt dat het samenscholingsverbod met een jaar zou zijn verlengd. Dat klopt niet: het samenscholingsverbod is verlengd tot 1 januari 2024.

Tom Veenstra

Recente berichten

Laatste spoordek gestort bij Hoofdstation

Bij het Hoofdstation is afgelopen week de laatste van de vier nieuwe spoordekken gestort. Daarmee…

40 minuten geleden

Geen lessen bij Werkman College aan Melisseweg na brand, examens gaan door

De lessen op de vestiging van het H.N. Werkman College aan de Melisseweg gaan vrijdag…

2 uur geleden

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

12 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

13 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

14 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen wanneer zij op hun tweewieler naar het werk…

14 uur geleden