Categorieën: Nieuws

Samenscholingsverbod Gele Loper blijft nog een half jaar: ‘Afname van incidenten, maar nog steeds ongewenst gedrag en overlast’

Het samenscholingsverbod in de Gele Loper blijft nog een half jaar van kracht. De gemeente vindt dat de maatregel het afgelopen jaar zijn werk heeft gedaan, maar constateert tegelijk dat  ‘recente gebeurtenissen’ hebben aangetoond dat er nog steeds sprake is van ongewenst gedrag en overlast door (groepen) mensen die de openbare orde verstoren.

Burgemeester Koen Schuiling voerde het verbod een jaar geleden in, naar aanleiding van een dodelijke schietpartij in de Haddingestraat. Met de maatregel wilde Schuiling ook structurele overlast door drugsdealers aanpakken. Politie en handhaving houden sindsdien vaker toezicht en maken daarbij onder meer gebruik van het cameratoezicht in het gebied.

“Sinds het van kracht zijn van de beleidsregel samenscholingsverbod zijn positieve resultaten zichtbaar in het verminderen van overlastsituaties”, schrijft Schuiling. “Er is intensief geïnvesteerd in het handhaven van het verbod. Dit verbod gaf de politie handvatten om op te treden. Dit heeft geleid tot een afname van incidenten zoals vandalisme, geluidsoverlast en andere verstoringen van de openbare orde.”

Maar nu stoppen met de maatregel is volgens Schuiling nog geen goed idee: “Recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat er nog steeds sprake is van ongewenst gedrag en overlast door (groepen) personen die de openbare orde verstoren.” Eerder deze maand bevestigde de politie ook dat het probleem nog lang niet weg is. Ook Q-Park, de beheerder van de gemeentelijke parkeergarages, trok begin mei nog aan de bel over de problematiek. Eind september stemde de gemeenteraad ook al in met de verlenging van cameratoezicht in de Gele Loper.

Update:

In dit artikel werd in eerste instantie per abuis vermeldt dat het samenscholingsverbod met een jaar zou zijn verlengd. Dat klopt niet: het samenscholingsverbod is verlengd tot 1 januari 2024.

Tom Veenstra

Recente berichten

Politie beleeft onrustige nacht: vuurwapen aangetroffen, zware mishandeling en steekpartij

Een onrustige nacht. Zo omschrijft de politie de nacht van vrijdag op zaterdag waarbij agenten…

2 uur geleden

Volksuniversiteit maakt wederopstanding: “De ruimte is wel een uitdaging”

Jarenlang was het een begrip in Stad: de Volksuniversiteit. Met de verhuizing van de bibliotheek…

2 uur geleden

Asfalteringswerkzaamheden in Beijum in volle gang, Amkemaheerd tot zondagochtend afgesloten

In Beijum wordt zaterdag druk gewerkt om de Amkemaheerd van een nieuwe asfaltlaag te voorzien.…

3 uur geleden

VVD start meldpunt verkeersaso’s: “Steeds meer mensen ervaren overlast door asociale bestuurders”

De fractie van de VVD is een meldpunt gestart om inzicht te krijgen in verkeersoverlast…

4 uur geleden

Kaartverkoop internationaal hoofdprogramma Noorderzon van start

De kaartverkoop voor het internationaal hoofdprogramma van Noorderzon is zaterdagmiddag van start gegaan. De kaartverkoop…

6 uur geleden

Woningbrand aan Hoendiep onder controle

In een woning aan het Hoendiep heeft zaterdagochtend een uitslaande brand gewoed. De bewoners konden…

6 uur geleden