Categorieën: Nieuws

Minister twijfelt aan beslissing RUG om geen nieuwe hoogleraar Fries aan te stellen

Minister Hanke Bruins-Slot hoopt dat er spoedig een nieuwe hoogleraar Fries wordt aangesteld bij de Rijksuniversiteit Groningen. Dat stelde de minister van Binnenlandse Zaken donderdagmiddag, tijdens haar Rede fan Fryslân in het provinciehuis van onze buren.

“Gezien het belang dat ik hecht aan de Friese taal en cultuur maak ik me zorgen dat het de universiteit niet is gelukt om de functie van hoogleraar Fries op hetzelfde niveau voort te zetten”, stelt Bruins-Slot.

De minister stelt daarnaast te twijfelen of de opvolging van hoogleraar Goffe Jensma door docent Anne Merkuur (en daarmee geen invulling van de positie van hoogleraar) niet in strijd is met de afspraken die het Rijk en de universiteit hebben gemaakt over het bevorderen van het wetenschappelijk onderwijs van het Fries. Daarmee volgt ze mening die de vertrekkend hoogleraar vorige maand nog uitte rond de beslissing van de RUG.

De universiteit liet bij de aanstelling van Merkuur weten pas over een paar jaar weer een nieuwe ‘echte’ hoogleraar Fries wordt geworven voor de universiteit, omdat Merkuur te licht werd bevonden voor een positie als hoogleraar. “Ik hoop dat dit spoedig alsnog gebeurt”, sprak Bruins Slot donderdagavond uit. “Ik vind het belangrijk en noodzakelijk dat we met de provincie en de Rijksuniversiteit Groningen in gesprek gaan. Ik trek hier graag samen met de provincie (lees: Friesland) op.”

Bruins Slot deed haar uitspraken tijdens de elfde Rede van Fryslân, een jaarlijks terugkerende toespraak van een prominent persoon van buiten Friesland over de toekomst van de provincie. Omroep Fryslan deed verslag van deze toespraak. De volledige toespraak is terug te lezen op de website van de Leeuwarder Courant.

Tom Veenstra

Recente berichten

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

2 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

3 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

6 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

7 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

9 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

10 uur geleden