Categorieën: Nieuws

Onrust rond Skaeve Huse houdt aan, politieke fracties stellen vragen

De realisatie van woonvorm Skaeve Huse bij Harkstede blijft de gemoederen bezig houden. Woensdag stellen verschillende politieke fracties vragen aan het gemeentebestuur over de zorgen die er leven.

Zo wil de fractie van de ChristenUnie opheldering over de ontsluitingsroute van Meerstad. Fractievoorzitter Peter Rebergen: “We zijn benaderd door omwonenden over de ontwikkelingen rondom Skaeve Huse, mede in relatie tot de ontsluitingsweg. De ontsluitingsweg voor Meerstad lijkt de locatie van Skaeve Huse te doorkruisen. De omwonenden hebben te kennen gegeven dat ze geen duidelijkheid hebben kunnen krijgen hoe de twee ontwikkelingen zich tot elkaar verhouden. Wij willen weten hoe dit zit.”

“Bewoners zeggen dat afspraken niet worden nagekomen”
Als het gaat om duidelijkheid springen de fracties van CDA, VVD, PVV, Stadspartij 100% voor Groningen en de Partij voor het Noorden ook in de bres. “Van omwonenden begrijpen we dat het participatieproces nog altijd moeizaam verloopt”, vertelt raadslid Etkin Armut van het CDA. “Dat de komst van de woonvorm Skaeve Huse al voor heel wat onrust heeft gezorgd en niet alles is verlopen zoals had gemoeten, is duidelijk. Nu lijkt er opnieuw onrust en onzekerheid te ontstaan bij omwonenden. In oktober vorig jaar is een motie aangenomen waarbij er ondersteuning geboden zou worden aan omwonenden, maar zij laten echter weten ontevreden te zijn over dat wat geboden wordt en stellen daarnaast dat afspraken niet worden nagekomen.”

“Wij maken ons zorgen”
Armut: “Eerder is er ook al kritiek geuit over de invulling van de opdracht voor ondersteuning, en hierin lijkt dan weinig te zijn veranderd. Het doel was om omwonenden op een betere manier te betrekken, maar ondertussen geven de bewoners aan niets anders te kunnen doen dan anderen wijzen op gemaakte afspraken. Wij maken ons zorgen.”

Skaeve Huse
In oktober 2021 stemde de gemeenteraad in met het plan om Skaeve Huse te realiseren bij Harkstede. In de woonvorm moeten negen mensen een plekje krijgen. Het gaat om mensen met verslavingen of psychiatrische problemen die op reguliere plekken niet kunnen aarden. Het project heeft de afgelopen maanden veel stof doen opwaaien. Bewoners in Harkstede, alsook de bewonersvereniging Harkstede en Scharmer en de gemeenteraad in Midden-Groningen zijn fel tegen de plannen. Afgelopen voorjaar trok de SP ook al aan de bel over de slechte bewonersparticipatie. Het gemeentebestuur liet echter weten zich niet in die geluiden te herkennen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg gaat ‘Máximaweg’ heten

De nieuwe verbindingsweg tussen de Brailleweg en de Hereweg gaat de ‘Máximaweg’ heten, genoemd naar…

45 minuten geleden

Gelijkspel hockeyvrouwen Groningen tegen Victoria

De hockeyvrouwen van Groningen hebben zondag in Haren met 2-2 gelijkgespeeld tegen Victoria uit Rotterdam.…

59 minuten geleden

Kosten Bevrijdingsfestival zijn te hoog, dus kun je een badeendje kopen voor een race in de Papiermolen

Aanstaande vrijdag organiseert de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen een Badeendenrace. De 'Badeendenrace voor…

2 uur geleden

Aangepaste dienstregeling en extra bussen op Bevrijdingsdag in Groningen

Het busvervoer van Qbuzz in Groningen is op Bevrijdingsdag aangepast. In Groningen rijden onder meer…

2 uur geleden

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

12 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

13 uur geleden