Categorieën: Nieuws

Brandweer waarschuwt voor brandgevaar bij alternatieve verwarmingstrucs

Brandweer Nederland waarschuwt voor brandgevaar bij alternatieve verwarmingstrucs. In Groningen start komende periode een regionale campagne die gaat wijzen op de gevaren.

Door de stijgende energiekosten gaan woningeigenaren op zoek naar alternatieve manieren om hun woning te verwarmen. Petroleumkachels worden van zolder gehaald, houtkachels worden opgepookt en er wordt geëxperimenteerd met alternatieve verwarmingsvormen als bio-ethanol- en bloempotkachels. Volgens brandweer Nederland is het allemaal niet zonder gevaar. “Als we het hebben over een allesbrander dan is het geen goed idee om daar alles in te verbranden”, vertelt Peter Schuurmans van brandweer Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. “Er moet gewoon schoon hout in, en geen restafval of plastic. Doe je dat wel dan krijg je een hele vette aanslag in het rookkanaal, waardoor er meer kans is op een schoorsteenbrand.”

Koolmonoxidevergiftiging
Daarnaast ziet de brandweer dat er mensen zijn die kaarsen gebruiken om hun huis te verwarmen. “Dan hebben we het niet over één of twee voor de gezelligheid, maar heel veel bij elkaar. En dat is erg gevaarlijk omdat er bij de verbranding van kaarsen fijnstof en koolmonoxide vrij komt in de kamer. Bij het branden van een paar kaarsen is dat geen probleem, maar bij heel veel kan het leiden tot een koolmonoxidevergiftiging.” Mensen die er voor kiezen om veel kaarsen tegelijkertijd te laten branden krijgen het advies om te ventileren

“Plaats een CO-melder”
Ook het gebruik van petroleum- of bio-ethanolkachels is niet zonder risico. De brandbare vloeistoffen kunnen vlamvatten bij het bijvullen, wat kan leiden tot brandwonden of tot brand in je woning. Maandagavond ging het in Stad nog mis in een woning aan de Reviusstraat in de wijk De Wijert. Daar begon een bio-ethanolkachel te roken, maar door kordaat optreden van de brandweer kon erger worden voorkomen. Brandweer Nederland adviseert mensen om een CO-melder in kamers te plaatsen waar gestookt wordt. Die waarschuwen tijdig wanneer er te veel koolmonoxide in de lucht zit. Brandweer Groningen laat desgevraagd weten dat er binnenkort een regionale campagne gestart wordt die wijst op de gevaren van stoken.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Woensdag bewolkt en buiige regen, op Koningsdag warmer en grotendeels droog”

De komende dagen gaan waterkoud verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis wordt het na vrijdag warmer…

6 uur geleden

Russen trekken stekker uit stedenband Groningen Moermansk

Na bijna 35 jaar is er een einde gekomen aan de stedenband Groningen Moermansk. De…

6 uur geleden

Boswachter Bart Zwiers komt hoopvoller uit Den Haag dan dat hij er heen ging: “Bemoedigend voor de natuur”

Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten spreekt van een bemoedigende dag. Dinsdag overhandigde hij en zijn…

7 uur geleden

Koningsdag belangrijk voor Oranjebuurt: “Het verbindt de wijk maar vergunningen maken het steeds lastiger”

Nog een paar dagen en dan vieren we Koningsdag. In de Oranjebuurt in Groningen zijn…

9 uur geleden

Politie waarschuwt voor schennispleger in Stadspark

In het Stadspark is een schennispleger actief. Daarvoor waarschuwt de politie dinsdagavond. (meer…)

9 uur geleden

Qbuzz krijgt boete omdat buschauffeur reiziger in rolstoel achterliet op transferium

Vervoersbedrijf Qbuzz heeft een boete van 7.500 euro gekregen omdat het bedrijf vorig jaar zomer…

10 uur geleden