Categorieën: Nieuws

D66 en PvdA eisen opheldering over hoge energietarieven WarmteStad

De gemeenteraadsfracties van D66 en PvdA eisen opheldering van het college van B&W over de relatief hoge tarieven die WarmteStad hanteert voor energie. Volgens de fracties zit WarmteStad op het maximumtarief dat de Autoriteit Consument en Markt hanteert voor energie.

Volgens de fracties geven klanten van WarmteStad aan dat hun energierekening in twee jaar tijd met meer dan 10% is gestegen. De belofte van lagere energielasten, die bewoners van nieuwe appartementen van bijvoorbeeld de Grunobuurt voor ogen hadden toen ze hun woning kochten, wordt volgens de fracties niet waargemaakt.

Naast het feit dat WarmteStad 8 tot 12% hogere tarieven hanteert dan commerciële partijen, vragen de fracties zich af hoe de tarieven die klanten van WarmteStad moeten betalen tot stand komen en dat het vastrecht per gebouw verschilt.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Goh, stadsverwarming duurder dan zelf stoken? Wie had dat nu verwacht?
    Iedereen die de diverse consumentenprogramma's en bladen volgt zag dit natuurlijk van verre aankomen.
    Nu is het zaak om te zorgen dat die biomassa centrale op Zernike er NIET komt.

  • de professionaliteit van warmtestad staat sinds het succes met het geothermieproject toch buiten kijf?

  • Nadat de eerste klachten bekend werden van bewoners in de nieuwbouwblokken (Grunobuurt) over hoge energierekeningen meldde Nijestee dat er sprake was van een "communicatiefoutje". Men had vergeten aan te geven dat er sprake kon zijn van hoger electriciteitsverbruik.

  • Eens ..gewoon een kerncentrale neerzetten.
    Een hele grote ...daar HEEL VEEL stroom en waterstof fabriek.
    Zodat we allemaal van het gas af kunnen en overstappen op waterstof voor onze huis verwarming/koken en onze voertuigen ..alles ombouwen op waterstof..
    De gasleidingen liggen er al.

    Goh ..wat ben ik toch slim.

  • Als je ziet hoeveel infrastructuur er voor moet worden aangelegd niet heel verwonderlijk. Dit is vooral vervelend voor mensen met een minimum inkomen die jaarlijks overstappen want dan krijg je een bonuskorting en dat scheelt al gauw een hoop geld. Hoe hoger het vastrechtgedeelte hoe minder ook het lager zetten van de verwarming gaat helpen om kosten te besparen. Dit moet je oplossen door de terugverdientijd van de investeringen te verlengen, zodat het vastrecht omlaag kan. Ook moet er een inkomensgerelateerde korting op het vastrecht komen. Ik weet mijn maandelijkse kosten in mijn zeer matig geïsoleerde huis ruim onder de 100 euro te houden. Vooral door de verwarming niet hoog te zetten en in me in de winter warmer te kleden. Daardoor krijg ik ieder jaar geld terug, zelf afgelopen jaar met die zwaar opgepompte tarieven en mijn maandbedrag op het laagst mogelijke bedrag kreeg ik nog 125 Euro terug. Dat lukt je niet met wijkverwarming.

  • Ik heb sterk de neiging op te passen voor mensen die zichzelf als 'slim' of 'intelligent' aanduiden, zeker sinds die malloot met het rare witte haar aan de overzijde van de plas (die dat ook pleegt te doen) daar de scepter zwaait.
    René, hoe slim je dan ook moge zijn, ik ben blij dat jij je qua besturen beperkt tot een voertuig.

  • Maar René Strobos heeft wel gelijk, kernenergie is de enige economische en milieuvriendelijke oplossing om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Ook het zo door linkse mensen als heilig graal verklaarde IPCC deelt die mening al enige jaren.

  • Ik ken mensen die na 30 jaar van de stadsverwarming afgingen. Gelijk was de energierekening 80 euro per maand lager. De overheid wil gewoon controle op alles en iedereen, lijken wel communisten. Zometeen mag je geeneens meer je verwarming op 25 graden zetten, maar is 20 graden het maximum.

  • Elke leverancier van stadswarmte in elke stad in Nederland zit op het maximumtarief. Ze hebben geen concurrentie (een monopolie dus), en ze mogen het doen, en daar zit juist het probleem.

    Dat maximum wettelijk toegestane tarief moet omlaag - en bij voorkeur gelijk aan het beste commerciële tarief voor alternatieve energievormen.

Recente berichten

Tot en met het weekend zacht en droog, uitgezonderd woensdag: dan is het buiig en vrij koel

Dinsdag is er eerst kans op een mistbank. Verder is er af en toe zon…

3 uur geleden

Doek valt voor Engelbert na ruime nederlaag tegen Groninger Boys

Groninger Boys won maandag in de derde klasse B zondag met 4-0 van Engelbert. Engelbert…

7 uur geleden

Al ruim 10 duizend krabbels onder petitie tegen dreigende sluiting IJsbaan Kardinge

De petitie voor het behoud van de ijsbaan Kardinge is een daverend succes, aldus de…

7 uur geleden

Degradatie SC Stadspark, Forward wint kelderduel

SC Stadspark degradeerde maandagmiddag naar de derde klasse na een nederlaag tegen Helpman. Forward won…

8 uur geleden

Automobilist ramt lantaarnpaal op Hora Siccamasingel

Op de Hora Siccamasingel heeft een automobilist maandagmiddag een lantaarnpaal geramd. (meer…)

8 uur geleden

Vrouwen Groningen Atletiek moeten afstand doen van landstitel clubteams

De vrouwen van Groningen Atletiek moesten zondag genoegen nemen met de vierde plaats bij het…

12 uur geleden