Categorieën: Nieuws

Al ruim 10 duizend krabbels onder petitie tegen dreigende sluiting IJsbaan Kardinge

De petitie voor het behoud van de ijsbaan Kardinge is een daverend succes, aldus de initiatiefnemers. Al meer dan 10.000 ondertekenaars hebben duidelijk gemaakt dat het verdwijnen van de baan funest zal zijn voor de schaats- en ijssport en ook het sportaanbod in Groningen en wijde omgeving.

De schaats- en ijsclubs in de drie noordelijke provincies begonnen een week geleden met de actie. Vrijwel de gehele Nederlandse schaatstop heeft zich daarbij aangesloten, onder wie Jenning de Boo, Suzanne Schulting, Marcel Bosker en Antoinette Rijpma-de Jong. Ook oud-schaatsers die opgegroeid zijn met Kardinge delen de actie, zoals voormalig Olympisch kampioene Marianne Timmer. De toekomst van de ijsbaan is in gevaar. Enerzijds is de huidige baan af, en dus aan vernieuwing toe. Anderzijds hikt de gemeente Groningen tegen de hoge kosten van een nieuwe baan aan. Er moet gekozen worden tussen diverse grote projecten.

Voormalig topschaatsster Renate Groenewold: “Het is onvoorstelbaar dat inwoners van de provincies Groningen en Drenthe niet een ijsbaan op rijafstand hebben. Jong en oud moeten in aanraking kunnen blijven komen met de schaatsbeleving. Na het verlies van de ijsbaan in Assen, kunnen we in Noord-Nederland niet nog een ijsbaan missen. Groningen als stad met zijn regionale functie, is daartoe DE geschikte plek.”

Danielle Bekkering: “Vanuit mijn functie als directeur van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) zie ik dagelijks hoe belangrijk het is dat mensen, jong én oud, voldoende bewegen. Onderzoek bewijst bovendien dat kinderen die met veel sporten in aanraking komen, dit op latere leeftijd ook blijven doen. Goede sportfaciliteiten zijn daarom onmisbaar op weg naar een gezonde(re) leefstijl.”

Namens de werkgroep Behoud IJsbaan Kardinge (BIJK) kijkt Piet Manning vol trots terug: “Het ging zo snel nadat we de petitie hadden geplaatst. Binnen een dag stond de teller op 5.000 en na een week hadden we al over de 10.000 handtekeningen. De constatering dat vanuit de stad, de regio en heel Nederland steunbetuigingen kwamen, gaf ons aan dat we de juiste actie hebben ondernomen.”Manning is ook blij met de steun van schaatstoppers van nu en het verleden. “Groningen kan simpelweg niet zonder ijsbaan. Dat werd de afgelopen week wel duidelijk.”

De initiatiefnemers gaan nog een aantal weken door met hun actie. Daarna wordt de petitie aangeboden aan de gemeenteraad en het gemeentebestuur van Groningen. De petitie is hier te vinden:  https://petities.nl/petitions/behoud-ijsbaan-kardinge/signatures/29314707?locale=nl

Gert van Akkeren

Recente berichten

Vrijdag en zaterdag nog kans op een bui, daarna steeds warmer en zonniger

Alleen vrijdag en zaterdag kunnen volgens weerman Johan Kamphuis nog buien vallen. Daarna wordt het…

45 minuten geleden

Rijdende auto vliegt in de brand op Laan Corpus den Hoorn

Een rijdende auto is donderdagavond plotseling in brand gevlogen op de Laan Corpus den Hoorn.…

50 minuten geleden

D66 en Student & Stad komen met initiatiefvoorstel voor veiligheid en acceptatie LHBTQIA+-gemeenschap

Groningen maakt zich klaar voor de Roze Zaterdag, maar ook daarna moet de LHBTQIA+-gemeenschap zich…

3 uur geleden

PVV en Stadspartij willen stopzetten naschoolse opvang Prins Johan Frisoschool voorkomen

De PVV en Stadspartij 100% voor Groningen stellen vragen aan het gemeentebestuur over het stoppen…

3 uur geleden

Bouw van nieuwe Zorgvilla Helpermaar van start

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) gaf donderdagmiddag het startsein voor de bouw van Zorgvilla Helpermaar…

4 uur geleden

OV-Consumentenplatform Groningen: overkapping van bushaltes moet beter

Het OV-Consumentenplatform Groningen verzoekt de gemeente om bushaltes van een goede overkapping en zijwanden te…

6 uur geleden