Categorieën: Nieuws

Promovendus RUG: Armoede onder samenwonenden wordt onderschat

Huishoudeconoom Bart van Leeuwen concludeert in zijn proefschrift dat armoede onder samenwonenden in Nederland over het algemeen wordt onderschat. Van Leeuwen promoveert hier op 2 december op aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van Leeuwen legt de armoedegrens voor samenwonenden tussen de 1.425 en 1.781 euro: “Welk bedrag je binnen die range kiest als werkelijke armoedegrens is afhankelijk van politieke keuzes over de mate waarin je rekening wilt houden met ongelijkheid binnen het huishouden”, zegt de aanstaande promovendus.

De verlaging van de kinderopvangtoeslag tussen 2011 en 2013 heeft voor ouders geleid tot een verhoging van de nettokosten voor kinderopvang, gemiddeld 53%. Als gevolg hiervan verminderden ouders hun bruto uitgaven aan kinderopvang met gemiddeld 42%. Het aantal gekochte uren kinderopvang nam ruwweg met hetzelfde percentage af. Verrassend genoeg had de verlaging van de kinderopvangtoeslag geen substantieel effect op het aantal uren dat ouders besteedden aan werk of zorg voor eigen kinderen.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Kinderdumptoeslag. Misschien moet er toch wat beter nagedacht worden voordat je kinderen neemt of je niet te afhankelijk van de staat moet zijn? Vroeger waren de gezinnen gemiddeld een stuk groter en was er ook geen kinderopvangtoeslag. Maar ja toen hoefde men ook geen te dure eigen woning (je weet wel, als er 1 inkomen wegvalt ze gelijk naar de voedselbank kunnen of faillissement aanvragen), minimaal 2x per jaar op vakantie met 2 auto's voor de deur.

    Kortom naar mijn mening is dit een keuze om zo afhankelijk te zijn van de overheid en een goede leerles dat je er zo weinig mogelijk van afhankelijk wil zijn. Overheid veranderd de spelregels altijd, kun je niet van op aan. Helemaal met Rutte, als die alleen maar zijn mond open doet liegt ie al.

    Die laatste alinea kun je ook niks mee van het nieuwsbericht. Had men hier een bepaalde verwachting dan ofzo? Ik lees er alleen maar in dat het goed is dat de kinderopvangtoeslag minder vergoed wordt omdat het verder geen andere nadelige effecten heeft gehad. En waarschijnlijk kan het dus nog steeds wel meer omlaag omdat de ouders niet meer zijn gaan werken en ook niet meer zorg aan de kinderen geven.

  • Samenwonenden? Maar we hebben het over kinderopvang. Over welke groep heeft hij het? Niet mensen zonder kinderen kennelijk. Gezinnen met een enkel inkomen? Dan hoeven de kinderen niet naar de opvang omdat een ouder thuis is. Alleenstaande ouders met kind(eren) dan? Als Kinderopvang te duur is worden opa en oma vaak ingezet en soms de buurvrouw.

  • ach ja, abc-tjes in grammen opdelen. wetenschappelijker kan het bijna niet. studenten altijd prijs!

  • K. Vaak en ook Marc gaan voorbij aan het feit, dat dit soort regelingen ook zijn bedacht, om het krijgen van kinderen te stimuleren. In de jaren 70 waren er al rapporten die een krimp/vergrijzing op termijn in de Nederlandse bevolking liet zien. In dat stadium zijn we ook terecht gekomen. Daarom wordt de immigratie ook gestimuleerd.

Recente berichten

Drie ontwikkelaars stappen uit project Reitdieptoren

De bouw van de Reitdieptoren, bij de Reitdiephaven en Hoogeweg, gaat voorlopig nog niet van…

1 uur geleden

“Woensdag veel bewolking met kans op een buitje, op Hemelvaartsdag flinke opklaringen”

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er flinke opklaringen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

8 uur geleden

Het Militaire Orkest uit Kyiv geeft optreden in Stad: “Het was een feestje, ze wilden maar doorspelen”

In De Loods aan de Neutronstraat in Stad vond maandagavond een concert plaats van Het…

8 uur geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

10 uur geleden

Inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn

Het inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn. In Provinciale Staten…

11 uur geleden

Koffiekar brengt bewoners Marowijnestraat samen om met politie en gemeente te praten over veilige straat

Een actie van onder andere de gemeente en de politie om met buurtbewoners te praten…

12 uur geleden