Categorieën: Nieuws

Meeste ongelukken op Groningse snelwegen gebeuren bij op- en afritten

Met 72,3 procent was het percentage ongevallen op snelwegen nabij een op- of afrit in 2018 in Groningen het hoogst. 72,3% van de ongevallen geregistreerd in de buurt van een op- of afrit. Dat blijkt uit onderzoek van Univé, op basis van gegevens van de RDW en Rijkswaterstaat.

De provincie Zuid-Holland echter koploper met het absolute aantal ongevallen in de buurt van een op-of afrit. In 2018 waren dat er ruim 5.600. Ruim zes op de tien ongevallen vindt plaats binnen een straal van één kilometer van een op- of afrit. Daarmee is de kans op een ongeval drie maal zo hoog in de nabijheid van een oprit of afrit.

Volgens de onderzoekers lijken ongelukken bij op- of afritten lijken overigens niet specifiek veroorzaakt te worden door woon-werkverkeer of vrachtverkeer. Doordeweeks is het aandeel ongelukken bij op- en afritten namelijk slechts licht hoger (+0,5%) dan in het weekend.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Hopelijk gaat dat wat verminderen nu het snelheidsverschil wat minder wordt omdat de maximum snelheid naar 100kmpu gaat.

  • De ongevallen bij op/en afritten komen voor rekening van de automobilisten zelf. Bij een onderzoek van 2 dagen op de A 20 met A 16 bleek dat 10 % invoegd over het puntstuk en 70% in de eerste 100 m1 en slechts 5 % de volledige invoegstrook gebruikt om de snelheid van de hoofdrijbaan te krijgen.We hebben toen de belijning aangepast.
    Bij invoegen een langere afstand een dubbele lijn zodat auto''s gedwongen werden langer op de invoeger snelheid te maken. Bij de uitvoegers ook langere afstand dubbele lijn voor het puntstuk zodat de uitvoegers direct uitvoegen en niet proberen op het laatste moment uit te voegen. Het aantal ongelukken nam af en de file vorming nam ook af op de hoofdrijbaan.

  • Misschien een idee om bestuurders middels borden er op te gaan wijzen dat je bij het oprijden van een snelweg/autoweg de daar geldende snelheid hebt bereikt op het moment dat je in wilt gaan voegen. Zie regelmatig bestuurders met 60-70km/uur een oprit van een snelweg oprijden en als deze dan het eind van de invoegstrook hebben bereikt, zijn er zelfs bestuurders welke boven op de rem gaan staan.

Recente berichten

Tot en met het weekend zacht en droog, uitgezonderd woensdag: dan is het buiig en vrij koel

Dinsdag is er eerst kans op een mistbank. Verder is er af en toe zon…

4 uur geleden

Doek valt voor Engelbert na ruime nederlaag tegen Groninger Boys

Groninger Boys won maandag in de derde klasse B zondag met 4-0 van Engelbert. Engelbert…

7 uur geleden

Al ruim 10 duizend krabbels onder petitie tegen dreigende sluiting IJsbaan Kardinge

De petitie voor het behoud van de ijsbaan Kardinge is een daverend succes, aldus de…

8 uur geleden

Degradatie SC Stadspark, Forward wint kelderduel

SC Stadspark degradeerde maandagmiddag naar de derde klasse na een nederlaag tegen Helpman. Forward won…

8 uur geleden

Automobilist ramt lantaarnpaal op Hora Siccamasingel

Op de Hora Siccamasingel heeft een automobilist maandagmiddag een lantaarnpaal geramd. (meer…)

9 uur geleden

Vrouwen Groningen Atletiek moeten afstand doen van landstitel clubteams

De vrouwen van Groningen Atletiek moesten zondag genoegen nemen met de vierde plaats bij het…

12 uur geleden