Hoewel de het totale aantal koeien dat in de wei mag lopen de afgelopen drie jaar is gestegen, is het aantal uren dat de koeien buiten lopen wel gedaald. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal uren die koeien buiten lopen in Groningen de afgelopen vijf jaar met tweehonderd is gedaald.
Hoewel de koeien in de provincie minder uren buiten lopen, is Groningen nog wel de provincie in het Noorden waar ze de meeste tijd buiten vertoeven. Noord-Holland spant echter de kroon, waar de koeien gemiddeld 500 uur meer buiten zijn dan in onze provincie.
Het percentage melkveebedrijven die hun koeien buiten laten grazen is in 2018 voor het derde jaar op rij gestegen tot 80 procent. In de periode 2011–2015 hielden de melkveehouders hun koeien juist steeds vaker op stal. Op 74 procent van de bedrijven in Groningen mochten alle melkkoeien vorig jaar de stal uit, op 3 procent van de bedrijven mocht een deel van de koeien naar buiten. 22 procent van de bedrijven houdt de koeien het hele jaar op stal.
De provincies Groningen, Fryslân, Drenthe, Overijssel en Flevoland willen 15 miljoen euro gaan investeren voor…
Het is nog niet gedaan met de zonnige dagen. Deze week doet de zon nog…
Pro-Palestijnse actiegroepen hebben maandagavond gedemonstreerd nabij het Hoofdstation van Groningen. Daar zou vanaf 18.00 een…
Aanstaande donderdag organiseert Stichting van de Straat de actie Huiskamer zonder Dak. Op verschillende plekken…
De hulpdiensten moesten maandagmiddag uitrukken voor een ongeval op de Wibenaheerd in Groningen. Volgens Dagblad…
Het UMCG, Ommelander Ziekenhuis Groningen en het Martini Ziekenhuis sturen deze maand 55 artsen op…
Bekijk reacties
Door het loslaten van de melkquota zijn veel boerderijen veranderd in melkfabrieken en is boerenland veranderd in een grasvlakte. De biodiversiteit is achteruit gehold. Een boer heeft zo veel mogelijk hectares nodig voor zijn fosfaat quota dus alle bossages en bomenrijen op het land gingen er aan.