Categorieën: Nieuws

Krakers denken nog een tijd in het Heijkens pand te blijven.

De krakers die momenteel in het voormalige Heijkens pand verblijven, denken er nog een tijd te kunnen zitten. Zij zijn druk bezig met klussen om het pand te renoveren, zodat het gebruikt kan worden voor woonruimte voor studenten.

Sinds afgelopen zondag bezetten de studenten het pand aan de Akerkstraat. Zij zijn van mening dat het schandalig is dat zoveel kantoorpanden in Groningen leegstaan, terwijl de woningnood onder internationale studenten hoog is. De gemeente bezocht vanochtend het pand en volgens de krakers is er goed contact met de gemeente. Ze zijn dan ook niet bang dat het pand ontruimt zal worden.

Eerder vandaag werd bekend dat de VVD, het CDA en de Stadspartij een actualiteitendebat willen over de kwestie. De drie partijen vinden het onbegrijpelijk dat de krakers mochten overnachten en nu nog steeds in het gebouw aanwezig zijn. Daarnaast wijzen de partijen er op dat kraken illegaal is. De krakers zijn van mening dat het kraken rechtmatig is, gezien het pand al ruim twaalf jaar leeg staat.

Maarten Siepel

Bekijk reacties

  • Wat een kul argument om hun wetttelijk verboden binnendringen van een ander zijn of haar eigendom legitiem te kunnen maken en om zo te denken ook nog goodwill te kunnen kweken Je moet de RUG en Hanzehogedroomfabriek er op aan gaan spreken, zij zijn tenslotte de enige verantwoordelijken voor het binnen lepelen van zoveel als mogelijk aan buitenlandse studenten, enkel en alleen omdat deze instituten daar jaarlijks een extra premie voor kunnen toucheren.

    De bouw van het zoveelste studentenpaleis voor buitenlandse studenten bij de Plataanbrug is bijna afgerond, hierdoor moeten autochtone niet studerende inwoners eerst enkele jaren op een wachtlijst staan voor deze in aanmerking komen voor vergelijkbare zelfstandige woonruimte, als dit er dan al is.

    Deze zich krakers noemende lieden zouden als het mijn pand zou zijn, een dag de kans krijgen om vrijwillig te vertrekken, zo niet dan zouden deze morgen letterlijk geen dak meer boven hun hoofd hebben.

  • Misschien is het beter om de schuld daar neer te leggen waar die ligt. Niet bij de universiteiten, maar bij mw. Van Engelshoven, dhr. Slob en meneer Rutte. Natuurlijk moet een universiteit niet meer centen vangen voor een buitenlandse student. En dat van de woningbouw ligt bij mw. Ollingren. Schandalig dat de woningmarkt verziekt wordt door partijen als het Student Hotel, waar alleen de buitenlandse studenten van rijke ouders terecht kunnen met goedkeuring van- en gesubsidieerd door de overheid. Het zou maar zo kunnen dat de hier betreffende buitenlandse studenten krakers geen rijke ouders hebben. Uitwisseling van cultuur met buitenlandse studenten is juist heel goed, maar ga mensen niet voortrekken op afkomst, en discrimineren op financieel vermogen.

  • Nederlandse studenten die ook geen rijke ouders hebben krijgen geen kans om te studeren, omdat de universiteiten veel geld aan deze buitenlandse studenten verdienen en zodoende hun studieplek inpikken. En het zal duidelijk zijn, dat ouders van arme buitenlandse studenten om duidelijke redenen hier gewoon geen geld voor hebben. De schuld ligt wel degelijk bij de Universiteiten.

    Wat de krakers betreft die gebruiken het etiket "student" om misschien wel een lucratieve handel te gelde te maken, zo lees ik uit de reactie van Einde van NL: 1 oktober 2019 om 13:24 in het artikel "Studentenorganisatie DAG achter kraakactie pand Heykens" die terecht wees op de mogelijkheid dat de Krakers een gemene zaak maken met projectontwikkelaars.

  • Buitenlandse studenten in Nederland komen veelal in aanmerking voor Europese studiebeurzen en andersom. De universiteiten zijn er natuurlijk wel schuldig aan dat ze vaak voor het geld gaan in plaats van voor onafhankelijk wetenschappelijk onderwijs, dat ze inkomsten oppotten en zich soms meer opstellen als vastgoedondernemer dan als onderwijsinstelling. Ik was ook teleurgesteld toen de rector magnificus van de universiteit van Leiden met minister van Engelshoven het academisch jaar opende in plaats van een protestgeluid te laten horen door buiten te gaan zitten met de protesterende academici van de uitgeklede faculteiten. De financiering van het onderwijs ligt in hoofdzaak wel bij de overheid.

Recente berichten

Het Militaire Orkest uit Kyiv geeft optreden in Stad: “Het was een feestje, ze wilden maar doorspelen”

In De Loods aan de Neutronstraat in Stad vond maandagavond een concert plaats van Het…

9 minuten geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

1 uur geleden

Inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn

Het inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn. In Provinciale Staten…

3 uur geleden

Koffiekar brengt bewoners Marowijnestraat samen om met politie en gemeente te praten over veilige straat

Een actie van onder andere de gemeente en de politie om met buurtbewoners te praten…

4 uur geleden

“Blij dat op de KEI-week nu iedereen mee kan doen, dit is heel mooi nieuws voor het mbo”

Op de KEI-week zijn komende zomer naast wo- en hbo-studenten ook mbo'ers welkom. Raadslid Rozemarijn…

6 uur geleden

Broedvogelpopulatie in moeras- en zoetwatergebieden stijgt

Het aantal broedvogels in Nederland stijgt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en Sovon.…

6 uur geleden