Categorieën: Nieuws

“Blij dat op de KEI-week nu iedereen mee kan doen, dit is heel mooi nieuws voor het mbo”

Op de KEI-week zijn komende zomer naast wo- en hbo-studenten ook mbo’ers welkom. Raadslid Rozemarijn Gierkink van de PvdA noemt dat goed nieuws.

Gierkink vroeg twee jaar geleden aandacht voor de situatie. Uit onderzoek, dat in 2022 is uitgevoerd, bleek dat 59 procent van de mbo-studenten graag mee wilde doen aan een introductieweek. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat mbo’ers zich door politiek en media niet gezien voelen. Dit komt bovenop het gebrek aan waardering dat men voelt door de prestatiemaatschappij waarin het mbo als ‘laag’ wordt bestempeld. De KEI-week was tot nog toe alleen toegankelijk voor studenten die studeren aan de Hanzehogeschool of Rijksuniversiteit.

“Door de samenwerking is er iets heel moois ontstaan”
“Het is niet alleen aan mij te danken”, laat Gierkink weten. “Wij hebben als partij dit onderwerp inderdaad op de kaart gezet maar ook onze wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) van Onderwijs heeft hier veel tijd en energie ingestoken. Dat geldt ook voor het JOB MBO dat de belangen behartigt van mbo-studenten. En ook de KEI-besturen van vorig jaar en dit jaar hebben dit heel serieus opgepakt. En eigenlijk is er door die samenwerking iets heel moois ontstaan. Vorig jaar vond er een succesvolle pilot plaats met mbo’ers op de KEI-week. En dat is de reden dat de introductieweek voor nieuwe studenten dit jaar voor iedereen toegankelijk is.”

“Mbo komt hierdoor veel dichter bij hbo en wo”
Gierkink omschrijft het als dat er mooie dingen in Groningen gebeuren. “Door mbo’ers op de KEI-week ook toe te laten hebben ook zij de mogelijkheid om de stad te leren kennen en om vrienden voor het leven te maken. Maar ook voor het mbo is het goed. Ik denk dat hierdoor mbo-studenten veel dichter bij hbo- en wo’ers komen te staan. Het onderwijs komt dichter bij elkaar te liggen. En dat is belangrijk. Het mbo is namelijk net zo tof als het wo.”

“Aantal potentiële KEI-lopers wordt nu veel groter”
Dat het uiteindelijk twee jaar heeft geduurd noemt Gierkink niet vreemd: “Uiteindelijk wil je altijd sneller, beter en hoger. Maar dat kan niet altijd. Ja, in andere studentensteden zijn mbo’ers al langer welkom. Maar zoiets mogelijk maken heeft in Groningen veel voeten in de aarde. De afgelopen jaren deden er aan de KEI-week ongeveer vijfduizend studenten deel. Dat potentieel wordt nu veel groter doordat mbo’ers ook welkom zijn. Hoe ga je dat organiseren? Hoe ga je dat in goede banen leiden? En gaat het werken wat je in gedachten hebt? Daarom heel veel hulde voor de KEI-besturen die vorig jaar een mooie pilot hebben gedraaid en voor dit jaar een programma hebben samengesteld waarin er voor iedereen een mooie introductieweek staat te wachten.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Winnaars’ en ‘verliezers’ na advies over nieuwe subsidies culturele instellingen

De Kunstraad heeft haar advies uitgebracht over welke culturele instellingen in de provincie en de…

3 minuten geleden

Motorrijder vliegt uit de bocht op Hoendiep bij Suikerunie

Op het Hoendiep ter hoogte van de Suikerunie is donderdagavond een motorrijder uit de bocht…

27 minuten geleden

Meeuwerderbaan vanaf vrijdagavond afgesloten vanwege sloop ringweg

De Meeuwerderbaan gaat vrijdagavond vanaf 22.00 uur voor langere periode dicht. De afsluiting is nodig…

4 uur geleden

Vrijdag veel zon en warm weer

De komende dagen keert de warmte terug. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis wordt het zaterdag zelfs…

13 uur geleden

Oud-voorzitter FC Groningen Jaap van der Linde overleden

Jaap van der Linde, voormalig voorzitter van FC Groningen, is afgelopen vrijdag 12 juli op…

15 uur geleden

Eerste kaarten Noorderzon vanaf maandag verkrijgbaar

De kaartverkoop voor het volledige festivalprogramma van Noorderzon begint aankomende maandag 22 juli. Om 12:00…

16 uur geleden