Categorieën: Nieuws

Ventilatieproblemen in Griffestraat

Er zijn opnieuw problemen in de stad met de zogenoemde balansventilatie. Bewoners in de Griffestraat, die in hun appartementen een gezamenlijk ventilatiesysteem hebben, vervangen zelf de filters in het ventilatiesysteem. De Stadspartij trok woensdag in de Raadscommissie Ruimte en Wonen aan de bel.

Raadslid Sijbolts van de Stadspartij wil een onderzoek op basis waarvan  de ‘epidemie’ wordt aangepakt. Sijbolts wil, dat het stadsbestuur het bouwtoezicht achter de broek zit op het schoonhouden van de ventilatiekanalen. In 2008 zijn de problemen grondig in de Raad besproken, toen er in de Akkerstraat allerlei problemen waren met de balansventilatie. CDA-raadslid Kuik vraagt zich af, wat daarmee is gedaan.

Wethouder Frank de Vries constateert, dat de gebruiker van de ventilatie vaak verkeerd met de techniek ervan omgaat. Vaak worden filters en ventielen dichtgedraaid en niet schoongemaakt. Hij wil niet van het systeem af, omdat dat afbreuk zou doen aan de doelstellingen voor duurzaamheid van het College van B&W.

Arnold Voerman

Bekijk reacties

  • In de Griffeflat is volgens de bouwinspectie sprake van een ontwerpfout van de architect; er zijn invoerventielen in de voorgevel geplaatst. Vanwege dagelijkse files voor het complex, is invoer van veel fijnstof gegarandeerd. Inhaleren van fijnstof levert een grotere kans op longklachten en een verminderde levensverwachting op. Verhuurder Nijestee heeft na het schoonmaken van het systeem en het tijdelijk verschaffen van extra (maar helaas inferieure)filters onlangs aangegeven niets meer voor de bewoners te kunnen doen. En daarmee voldoet de corporatie aan het standaard, goedkope antwoord bij balansventilatieproblemen. Afgezien van de invoer van fijnstof heeft de Griffeflat sowieso te maken met de negatieve effecten van het balanssysteem an sich: herrie, tocht en een slechtere binnenluchtkwaliteit. Dat bewoners hierdoor gezondheidsklachten kunnen krijgen, mag niet verbazen. De precieze oorzaken van de slechtere binnenluchtkwaliteit zijn nog steeds onbekend. De huurders in de Griffeflat kunnen het best een onafhankelijk onderzoek eisen om vast te stellen of het systeem aan het bouwbesluit voldoet, of er sprake is van kortsluiting in het systeem en het systeem teveel herrie maakt. En vervolgens de Huurcommissie inschakelen. De twee complexen in de Akkerstraat kregen via de Huurcommissie 60% huurverlaging tot de problemen verholpen zouden zijn. De ventilatiesystemen in deze complexen zijn intussen vervangen door een onverdacht systeem.
    Dat Frank de Vries de gebruiker aanwijst als schuldige voor het niet functioneren van balansventilatie is een volstrekt achterhaald standpunt. De gebruiker moet zich zien te redden met het ventilatiesysteem dat hij in zijn woning aantreft. Ventielen dichtstoppen en/of de stekker eruit trekken is een gezonde reactie op een fout systeem, zeker nadat is gebleken dat er op ingediende klachten bij verhuurder en gemeentelijke instanties niet werkelijk oplossingsgericht gereageerd wordt. Niet meer klagen blijkt de volgende stap. dat er niet geklaagd wordt wil dus niet zeggen dat er geen klachten zijn!
    De verantwoordelijkheid voor het op de markt houden van dit systeem ligt bij de rijksoverheid. De gemeente heeft echter een zorgplicht voor haar eigen inwoners. Een stringent uitgevoerd toezichts- en handhavingsbeleid, maar ook een ontmoedigingsbeleid t.a.v.de keus voor balansventilatie in nieuwbouw hoort tot haar bevoegdheden.

  • Tja, het is verwonderlijk dat weth. F de vries
    zijn PVDA duurzaamheid wil behalen met een ziekmakende balansventilatie.
    Aan de andere kant biedt het Forum hoop aan alle astmatici, stormwinden om verstopte bronchieen te doorwinden,

    Er gaat niets boven de pvda

    Veel lucht voor duurzaamheid

  • Balansventilatie is een goedkoop systeem om aan te leggen maar schreeuwend duur om te onderhouden. Blijkbaar heeft men geen belang bij een gezond binnenmilieu. Zelfs in de vergaderruimte van het stadhuis is er sprake van slechte lucht en dat is niet alleen maar spruitjeslucht.

  • Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen met een display, stoplichtsignalering en een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van 1.400ppm. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie, volstaat veelal het openen van luchtroosters en (extra) ramen. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Een CO2 indicator van SenseAir kost € 150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het voorkomen van gezondheidsklachten en het verbeteren van (leer)prestaties.

Recente berichten

Warme donderdag eindigt mogelijk met regen- of onweersbui, daarna koeler en meer kans op neerslag

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen houdt in ieder geval nog één…

2 uur geleden

Studente sleept RUG voor Raad van State vanwege vermeende fraude tijdens tentamen

Een 23-jarige student rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft haar opleider voor de rechters van…

2 uur geleden

Hoge Euvelgunnerbrug heeft weer bijna een half uur nodig om open en dicht te gaan

Het blijft aanmodderen met de aansturing van de Hoge Euvelgunnerbrug. Woensdagavond kostte het zo'n 25…

3 uur geleden

Fracties pleiten voor behoud ijsbaan, ondernemer noemt het een enorme doos die niet past op Kardinge

Ondanks dat het niet op de agenda stond werd een vergadering in de raad over…

3 uur geleden

Vol Noorderplantsoen juicht brandweer toe terwijl eerste containerbrand van het jaar wordt geblust

Onder gejuich van een volle zonneweide in het Noorderplantsoen wist de brandweer woensdagavond haar eerste…

4 uur geleden

Woensdag was net niet de warmste 1 mei ooit in Groningen

Met 26.4 als piekwaarde op de thermometer van het KNMI bij vliegveld Eelde was deze…

4 uur geleden