Categorieën: Nieuws

Nog steeds veel stress bij Groningers door gaswinningsproblematiek

De gaswinningsproblematiek heeft nog altijd veel effect op de inwoners van Groningen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en de Rijksuniversiteit. Voornamelijk ouderen hebben veel last van de impact op hun omgeving en netwerk. De onderzoekers zien wel een licht herstel, met name onder bewoners van woningen die wel al zijn versterkt.

Door de jaren heen verslechteren de ervaren gezondheid, geestelijke gezondheid en stress-gerelateerde gezondheid van alle deelnemers aan het onderzoek, concluderen de onderzoekers. Voornamelijk deelnemers die meerdere keren aardbevingsschade ondervonden hebben daar last van. Ze voelen zich vaker machteloos, minder hoopvol, minder veilig en schatten het risico om in de knel te komen om financiële of andere redenen hoger in.

Ouderen zijn qua mentale gezondheid wel weerbaarder tegen de stress dan jongere mensen, stellen de onderzoekers. Maar naar instanties toe moeten, digitaal aanvragen doen of verhuisdozen inpakken, maakt het voor hen moeilijker. Ook hechten ouderen nog meer aan hun wooncomfort op de korte termijn en het ‘zich thuis voelen’ in huis en buurt. “Ze hebben moeite met het verdwijnen van vertrouwde dorpsgezichten, het afbrokkelen van het sociale netwerk en het wennen aan een wisselwoning”, stellen de onderzoekers.

Ook het vertrouwen in de overheid is de afgelopen jaren gedaald, met name aan de start van de versterkingsproces van een huis. Bij bewoners die in het versterkingsproces van hun huis zitten, nemen gezondheids- en stress-gerelateerde klachten nog verder toe. Als versterking eenmaal is afgerond, gaat het volgens de onderzoekers weer beter met het vertrouwen in de verantwoordelijke instantie (de Nationaal Coördinator Groningen).

De resultaten komen uit de vierde fase van het onderzoek ‘Gronings Perspectief’, waarin de Rijksuniversiteit Groningen en het Nivel sinds 2016 de gezondheid, veiligheidsgevoelens en toekomstperspectief van Groningers in verband met de aardbevingsproblematiek tegen het licht houden. Het onderzoek bestond uit een vragenlijst met het Groninger Panel (8000 panelleden) en twintig diepte-interviews met bewoners van 65 jaar en ouder.

Tom Veenstra

Recente berichten

Opnieuw loopt het spaak met Hoge Euvelgunnerbrug, N7 afgesloten

Voor de tweede keer woensdagavond zijn er problemen met de Hoge Euvelgunnerbrug. Vanwege de storing…

5 uur geleden

Warme donderdag eindigt mogelijk met regen- of onweersbui, daarna koeler en meer kans op neerslag

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen houdt in ieder geval nog één…

8 uur geleden

Studente sleept RUG voor Raad van State vanwege vermeende fraude tijdens tentamen

Een 23-jarige student rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft haar opleider voor de rechters van…

8 uur geleden

Hoge Euvelgunnerbrug heeft weer bijna een half uur nodig om open en dicht te gaan

Het blijft aanmodderen met de aansturing van de Hoge Euvelgunnerbrug. Woensdagavond kostte het zo'n 25…

9 uur geleden

Fracties pleiten voor behoud ijsbaan, ondernemer noemt het een enorme doos die niet past op Kardinge

Ondanks dat het niet op de agenda stond werd een vergadering in de raad over…

9 uur geleden

Vol Noorderplantsoen juicht brandweer toe terwijl eerste containerbrand van het jaar wordt geblust

Onder gejuich van een volle zonneweide in het Noorderplantsoen wist de brandweer woensdagavond haar eerste…

10 uur geleden