Categorieën: Nieuws

Omgeving winkelcentrum Lewenborg wordt vernieuwd: “Meer bomen, maar geen waterelement”

De gemeenteraad gaat instemmen met een plan om het terrein rond winkelcentrum Lewenborg te vernieuwen. Zo komen er twintig extra bomen. Voor het plan wordt 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld.

“De omgeving rond het winkelcentrum is hard aan vernieuwing toe”, betoogt René Staijen van Stadspartij 100% voor Groningen. “Het is een versteende omgeving waar het in de zomer erg warm wordt. Het is een ongezonde omgeving met veel hittestress. Het is ook mooi dat we deze upgrade kunnen betalen vanuit de gelden van het Nationaal Programma Groningen. Wel vindt mijn fractie het aantal groene zones nog wat beperkt, met her en der wat verspreide bomen, maar misschien moet dit nog gaan groeien?”

Matthijs Hekert (Partij voor het Noorden): “Lewenborg verdient een gezellig centrum”
Ook andere partijen zijn positief. Hans de Waard van de SP: “Het is heel goed dat we investeren in dit deel van de stad. Het is heel mooi dat het plan uit gaat van vergroenen en het stimuleren van ontmoeting. Ook de sociale veiligheid krijgt meer aandacht door in te zetten op zichtbare handhaving. Wel zouden we de wethouder mee willen geven dat er wel ruimte moet blijven voor de hangjongeren. Het is immers hun wijk waar zij wonen.” Matthijs Hekert van de Partij voor het Noorden sluit zich daar bij aan: “Lewenborg verdient een gezellig centrum. Als je er nu rondloopt, dan is het er best wel ongezellig en kaal, terwijl het wel het hart van de wijk is. Als wij de plannen bekijken dan missen wij nog wat groen bij de noordelijke ingang. Daar zou misschien nog naar gekeken kunnen worden.”

Andrea Poelstra (D66): “Jammer dat er niet een waterelement komt”
Ook D66 ziet het plan zitten. Andrea Poelstra: “Wel vinden we het jammer dat er niet een waterelement aangelegd kan worden, omdat dit juist een wens is geweest vanuit de bewoners.” Dat kan op een vraag rekenen van Bart Hekkema van de Partij voor de Dieren: “We willen graag dat er verkoeling komt. Dat kun je toch ook bereiken met de twintig extra bomen die nu in het plan zijn opgenomen?” Poelstra: “Groen gaat absoluut voor verkoeling zorgen. En ik begrijp de overweging dat we geen drinkwater willen verspillen, en dat bij alternatieven de kosten de pan uitrijzen. Wel zouden wij mee willen geven dat we het belangrijk vinden dat er ook op een positieve manier ontmoet kan worden. Dat er activiteiten zullen zijn, ook voor jongeren.”

Teun Havinga (VVD): “Dit plein is recent nog radicaal aangepakt”
Kritiek is er ook. De VVD ziet het plan namelijk niet zitten. Teun Havinga: “Dit plein is recent nog vrij radicaal aangepakt.” Dat kan op een vraag rekenen van Laurent Dwarshuis van de ChristenUnie: “Dat vrij radicale ken ik niet zo. De ondernemers investeren op dit moment flink in het opknappen van het gebouw. De gemeente zet nu een plus om het terrein er om heen ook aan te pakken. Dat is toch alleen maar goed?” Havinga: “Als je in de historie gaat kijken dan zie je dat het terrein er in 2008 nog heel anders bij lag. Er zijn bomen geplant en het ziet er nu al mooi groen uit. Waarom niet eerst investeren in Selwerd en het Overwinningsplein? Daarnaast vinden wij het jammer dat er minder parkeerplaatsen komen, terwijl de ondernemers juist de wens hadden neergelegd voor meer parkeerplaatsen.”

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA): “Er is met veel plezier aan dit plan gewerkt”
Wethouder Rik van Niejenhuis van Fysieke Wijkvernieuwing is blij met de geluiden uit de gemeenteraad: “Er is de afgelopen periode door ambtenaren met veel plezier aan dit plan gewerkt. Het komt ook in een goede tijd: er zijn NPG-middelen beschikbaar gesteld, de bewoners komen met de vraag en de ondernemers knappen hun winkelcentrum al fors op. Daar komt bij dat de huidige bomen, de VVD refereerde daaraan, op sterven na dood zijn. Die moeten vervangen worden. De NPG-gelden kunnen we ook alleen inzetten in Beijum en Lewenborg. Als we in andere wijken iets willen doen, dan moeten we hier andere middelen voor aanwenden.”

“Ook aan de slag met wijkwinkelcentra in Vinkhuizen, Ten Boer en Haren”
De wethouder vertelt verder: “In Lewenborg hebben we het over wijkwinkelcentra. Dit college ziet de grote waarde en de behoefte van deze centra. Het zijn hele prettige plekken om naar toe te gaan. Voor de zomer kunt u ook een brief verwachten waarin u zult lezen dat we ook aan de slag willen met de wijkwinkelcentra in Vinkhuizen, Paddepoel, het Koopmansplein in Ten Boer en het Raadhuisplein in Haren. En wat Selwerd en het Overwinningsplein betreft: mijn handen jeuken om ook dat aan te pakken, maar dat ligt wat ingewikkelder.”

“Twintig extra bomen”
Van Niejenhuis geeft verder aan dat er gesprekken worden gevoerd over het organiseren van activiteiten op het nieuwe plein. “In het plan gaat om twintig extra bomen. We kunnen nog meer bomen plaatsen, maar dit gaat dan ten koste van meer parkeerplaatsen. Overigens zien wij geen hoge parkeerdruk bij dit winkelcentrum. Ik snap het verzoek van de ondernemers, want die willen altijd meer parkeerplaatsen, maar deze opzet, dit extra groen, is goed voor de verblijfskwaliteit.” Tegen de Partij voor het Noorden zegt de wethouder dat gekeken wordt naar het groen bij de noordelijke entree.

Naar alle waarschijnlijk worden er over dit onderwerp, bij de eerstvolgende raadsvergadering, geen moties ingediend.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Tot en met het weekend zacht en droog, uitgezonderd woensdag: dan is het buiig en vrij koel

Dinsdag is er eerst kans op een mistbank. Verder is er af en toe zon…

3 uur geleden

Doek valt voor Engelbert na ruime nederlaag tegen Groninger Boys

Groninger Boys won maandag in de derde klasse B zondag met 4-0 van Engelbert. Engelbert…

6 uur geleden

Al ruim 10 duizend krabbels onder petitie tegen dreigende sluiting IJsbaan Kardinge

De petitie voor het behoud van de ijsbaan Kardinge is een daverend succes, aldus de…

7 uur geleden

Degradatie SC Stadspark, Forward wint kelderduel

SC Stadspark degradeerde maandagmiddag naar de derde klasse na een nederlaag tegen Helpman. Forward won…

7 uur geleden

Automobilist ramt lantaarnpaal op Hora Siccamasingel

Op de Hora Siccamasingel heeft een automobilist maandagmiddag een lantaarnpaal geramd. (meer…)

8 uur geleden

Vrouwen Groningen Atletiek moeten afstand doen van landstitel clubteams

De vrouwen van Groningen Atletiek moesten zondag genoegen nemen met de vierde plaats bij het…

11 uur geleden