Categorieën: Nieuws

Ruim tweeduizend reacties op uitbreidingsplannen Defensie

Burgers, overheden en belangenorganisaties hebben ongeveer 2.100 zienswijzen ingediend op de voorgenomen uitbreidingsplannen van Defensie. De strijdkrachten willen ook in Groningen gaan uitbreiden en ook in onze gemeente zijn potentiële locaties aangewezen.

Hoeveel reacties er uit Groningen zijn binnengekomen op de uitbreidingsplannen is nog niet bekend. Defensie moet zich nog door de poststukken heen werken die zijn binnengekomen op de plannen. Het aantal reacties per provincie en per activiteit wordt de komende anderhalve week op een rijtje gezet. Wel is bekend dat veel bezwaren komen uit Noord-Brabant, Limburg en Flevoland en meestal gaan over vliegen met straaljagers en het concentreren van manschappen en materieel in het midden van Nederland.

Eind december werd bekend dat Defensie in de provincie Groningen plekken heeft aangewezen voor een grootschalige opslag voor containers met munitie en andere bevoorrading. Eén daarvan ligt in een gebied bij Lageland, tussen Meerstad, Ten Boer, Siddeburen en Harkstede. Het gebied werd aangewezen als mogelijke plek voor de opslag, omdat het zeker 1.900 meter buiten een echte bebouwde kom ligt en dunbevolkt is (minder dan honderd woningen in de eerder genoemde radius). Op het nieuwe terrein van minimaal 0,22 km2 moet plek komen voor munitie en bevoorrading in maximaal 480 containers, die zijn klaargezet om snel te kunnen gebruiken bij een inzet.

De strijdkrachten kiezen voor Noordoost-Nederland, omdat het dicht bij de Eemshaven ligt. Maar de provincie Groningen heeft al laten weten dat het dit depot op deze plek niet ziet zitten. Gedeputeerde Bram Schmaal liet vorige week aan verschillende media weten niet mee te werken aan twee van de geplande locaties, waaronder die in onze gemeente. Het provinciebestuur is niet tegen de uitbreidingsplannen an sich en wil daarom met Defensie in gesprek over alternatieven.

Tom Veenstra

Recente berichten

Het Groningse leven van vroeger in openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

Soms hoef je voor mooie vakantie-ervaringen niet het vliegtuig te pakken. Groningers die op zoek…

33 minuten geleden

Vernieuwde zuidelijke ringweg laatste weekend augustus feestelijk geopend

De nieuwe zuidelijke ringweg wordt 1 september in zijn geheel geopend, een belangrijke mijlpaal voor…

1 uur geleden

Twee personen opgepakt na verdenking van bezit en handel in verdovende middelen

De politie deed gisteren op twee verschillende locaties op de Goudlaan in de stad en…

4 uur geleden

Muntingbrug voor fietsers en voetgangers kleine week gesloten

De Muntingbrug, de fietsbrug over het Noord-Willemskanaal, is van aanstaande maandagochtend tot vrijdag 2 augustus,…

5 uur geleden

Ambulancezorg Groningen niet meer onder verscherpt toezicht

Het verscherpt toezicht op Ambulancezorg is opgeheven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).…

6 uur geleden

Selectie FC Groningen presenteert zich op Open Dag

FC Groningen houdt op zaterdag 3 augustus haar jaarlijkse Open Dag. De vernieuwde selectie wordt…

6 uur geleden