Categorieën: Nieuws

Groningen stapt naar Raad van State om gaskraan helemaal dicht te houden

Als het aan de provincie, gemeenten, waterschappen en de Veiligheidsregio Groningen ligt, wordt het besluit van staatssecretaris Hans Vijlbrief om in noodsituaties toch nog gas te kunnen winnen uit het Groningse gasveld voorlopig niet uitgevoerd. Samen met de Groninger Bodem Beweging (GBB) stappen de overheden naar de Raad van State om dat voor elkaar te krijgen.

Komende donderdag is er een zitting bij de Raad van State. Daarin gaan de eerder genoemde partijen, via een voorlopige voorziening, proberen om de gaskraan komend jaar niet alleen dicht te houden, maar ook de hendel van de gaskraan te krijgen.

De overheden en belangenorganisaties hebben beroep aangetekend tegen het Vaststellingsbesluit Groningenveld voor het lopende gasjaar, omdat ze vinden dat het besluit om de gaskraan beschikbaar te houden tijdens koude winters en stokkende gasvoorraden te veel onzekerheid biedt voor de inwoners van Groningen.

“We vinden het onacceptabel en zijn zeer verbolgen over het feit dat de staatssecretaris de gasputten niet definitief per 1 oktober 2023 heeft gesloten”, schrijft de GBB in een reactie. “De GBB concludeert dat de staatssecretaris van mening is dat de gedupeerden van de gaswinning in het Groningenveld (langer) in onveiligheid en onzekerheid moeten blijven verkeren. De leveringszekerheid moet te allen tijde worden gegarandeerd; terwijl die leveringszekerheid – althans, de ter zake doende leveringszekerheid voor beschermde afnemers zoals ziekenhuizen – mogelijk niet eens in het geding is. Leveringszekerheid wordt al jaren boven de veiligheid en gezondheid van Groningers gesteld.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

9 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

9 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

10 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

12 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

14 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

14 uur geleden