Categorieën: Nieuws

VOLE: ‘Gronings/Drentse PvdA laat lijsttrekker Frans Timmermans in zijn hemd staan’

De Groningse/Drentse PvdA laat met de miljoenensteun aan vliegveld Eelde hun lijsttrekker Frans Timmermans in z’n hemd staan. Dat stelt VOLE, de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde.

De Groningse/Drentse PvdA maakt zich volgens VOLE volstrekt ongeloofwaardig door in te stemmen met een nieuwe ronde van miljoenensteun aan vliegveld Eelde. Ze gaan hiermee lijnrecht in tegen de missie van hun landelijke lijsttrekker Frans Timmermans voor een ambitieus klimaatbeleid, waarbij ook de luchtvaartsector niet zal worden gespaard.

In het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA staat dat er onmiddellijk een begin moet worden gemaakt met het afbouwen van subsidies op fossiele energie. Ook staat er expliciet dat de luchtvaart in Nederland zeer vervuilend is. Daarom willen GL-PvdA het vliegverkeer veel scherper gaan ontmoedigen. Tevens willen ze de maatschappelijke en economische waarde van lokale vliegvelden (zoals Eelde) onderzoeken en nagaan of deze terreinen een betere, maatschappelijke bestemming kunnen krijgen. Volgens GL-PvdA moeten onrendabele vliegvelden niet langer overeind worden gehouden.

Volgens voorzitter Jan Wittenberg van VOLE is er sprake van grote tegenstrijdigheden tussen de mooie woorden in het verkiezingsprogramma en datgene wat de PvdA in Groningen/Drenthe feitelijk aan het doen is. Al jarenlang ligt het vliegveld aan een financieel infuus van Groningen en Drenthe. Het investeringsbudget van 46 miljoen euro voor vliegveld Eelde verdween in een bodemloze put en beide provincies moeten elk jaar forse bedragen bijpassen.

Met medewerking van de PvdA stellen de twee provincies de komende tien jaar opnieuw 46 miljoen euro beschikbaar om het onrendabele en zwaar vervuilende vliegveld op de been te houden. Hiermee laten de Groningse en Drentse PvdA volgens VOLE zien dat ze lak hebben aan hun landelijke verkiezingsprogramma.

Gert van Akkeren

Recente berichten

‘Zondag buien, komende dagen krijgen we vaker de zon te zien’

Na een lange periode waarbij de bewolking de overhand had, krijgen we komende week wat…

3 uur geleden

Lycurgus onderuit tegen Dynamo

Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond ook zijn tweede wedstrijd in de kampioensgroep verloren. In Apeldoorn…

6 uur geleden

Maarten zit uren vast op de Brennerpas: “Ik heb mijn hart wel even vast moeten houden”

Maarten Roorda is weer terug in de stad. Vrijdag leek Groningen verder weg dan ooit…

6 uur geleden

Oranje Nassau en PKC’83 uit districtsbeker geknikkerd

De eersteklassers Oranje Nassau en PKC'83 zijn zaterdag allebei uitgeschakeld in de noordelijke districtsbeker. (meer…)

7 uur geleden

Heftige verhalen en emoties bij open avond jaar na parlementaire enquête: “Vuist of tafel blijven slaan”

Heftige verhalen en emoties. Zo kan de open avond bij EM2 het beste samengevat worden.…

7 uur geleden

Be Quick 1887 sprokkelt punt tegen AZSV

Be Quick 1887 heeft in het Gelderse Aalten zaterdagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld tegen middenmoter AZSV.…

8 uur geleden