Categorieën: Nieuws

OM: ‘Verpleegkundige was niet betrokken bij dood van deel patiënten’

Verpleegkundige Theodoor V. was niet verantwoordelijk voor de dood van een deel van de patiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) waarmee hij in eerste instantie in verband werd gebracht. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek naar de overlijdens, zo meldt RTV Drenthe.

Bij andere gevallen moet het OM nog meer onderzoek doen om V’s betrokkenheid uit te sluiten. Daarna wordt duidelijk of het OM overgaat tot verdere vervolging. Het Openbaar Ministerie en de politie gaan vanaf komende week beginnen met het voeren van gesprekken met nabestaanden. Vooralsnog wil het OM niet ingaan op deze laatste ontwikkeling, omdat het de laatste stand van zaken van het onderzoek eerst wil delen met de nabestaanden. Na het laatste gesprek met de nabestaanden zal het OM een toelichting geven op de stand van het onderzoek. Dat zal over enkele weken zijn.

De verpleegkundige uit Veenhuizen werd op 17 april aangehouden, nadat het ziekenhuis melding en aangifte deed. Het WZA werd attent gemaakt op de mogelijke misdrijven van de verdachte, nadat een zorgorganisatie uit Drenthe uit de doeken deed hoe V. er vertelde over hoe hij, in zijn periode als longverpleegkundige in het WZA tijdens de pandemie, het leven van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd.

Deze uitspraken van de verdachte kunnen niet als enig bewijs dienen voor een strafzaak of een veroordeling. Daarom wilde het OM ook het medisch dossier van V. in handen krijgen. Maar dat verzoek wees de rechtbank af. Het onderzoek in de zaak tegen V. verloopt dan ook moeilijk, omdat V. zijn lippen op elkaar houdt over de identiteit van zijn vermeende slachtoffers.

Vlak na de aanhouding van V. werd al duidelijk dat de verdachte, voor de coronapandemie, een jaar in het UMCG en een jaar in het Martini Ziekenhuis had gewerkt. De ziekenhuizen lieten daarop weten dat ze, na contact met het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, geen redenen en aanknopingspunten zagen om een intern onderzoek te starten naar het reilen en zeilen van V. binnen hun muren. Het Rotes Kreuz Krankenhaus in Bremen, waar V. stage liep voor zijn werk in Groningen en Drenthe, besloot om dat wel te doen. Uit dit onderzoek kwamen geen verdachte zaken boven water.

Tom Veenstra

Recente berichten

Het Groningse leven van vroeger in openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

Soms hoef je voor mooie vakantie-ervaringen niet het vliegtuig te pakken. Groningers die op zoek…

21 minuten geleden

Vernieuwde zuidelijke ringweg laatste weekend augustus feestelijk geopend

De nieuwe zuidelijke ringweg wordt 1 september in zijn geheel geopend, een belangrijke mijlpaal voor…

1 uur geleden

Twee personen opgepakt na verdenking van bezit en handel in verdovende middelen

De politie deed gisteren op twee verschillende locaties op de Goudlaan in de stad en…

3 uur geleden

Muntingbrug voor fietsers en voetgangers kleine week gesloten

De Muntingbrug, de fietsbrug over het Noord-Willemskanaal, is van aanstaande maandagochtend tot vrijdag 2 augustus,…

5 uur geleden

Ambulancezorg Groningen niet meer onder verscherpt toezicht

Het verscherpt toezicht op Ambulancezorg is opgeheven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).…

5 uur geleden

Selectie FC Groningen presenteert zich op Open Dag

FC Groningen houdt op zaterdag 3 augustus haar jaarlijkse Open Dag. De vernieuwde selectie wordt…

6 uur geleden