Categorieën: Nieuws

Betaalt de gemeente nog steeds torenhoge huursom voor vluchtelingenhotel? CDA en VVD willen opheldering

Hoewel het voormalige Nescio Hotel in Haren de afgelopen winter met een ‘figuurlijk noodverband’ bewoonbaar is gehouden, lijkt het erop dat de gemeente nog steeds de hoofdprijs betaalt voor de huur van het pand. Dat is tegen het zere been van de raadsfracties van het CDA en de VVD. De fracties vragen zich af waarom er in april niet opnieuw is onderhandeld met de eigenaar.

Een jaar geleden werd duidelijk dat de gemeente een miljoen euro per jaar betaalt voor de huur van het voormalige hotel, waar de gemeente sinds een jaar Oekraïense vluchtelingen opvangt. Het gebouw verkeert in slechte staat en staat eigenlijk op de nominatie om gesloopt te worden. Ondanks de hoge huurprijs is de gemeente ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw.

Een jaar terug liet het gemeentebestuur weten bereid te zijn om over de ‘forse huurprijs’ (de gemeente wilde de huurprijs van een miljoen euro niet bevestigen) te onderhandelen met de nieuwe eigenaar. Volgens het CDA en de VVD is dat niet gebeurd en is het contract met de eigenaar in april stilzwijgend verlengd. “Dit verbaast onze fracties zeer”, schrijven de twee fracties.

De fracties vragen zich af of de gemeente voornemens is om met de nieuwe eigenaar van het Nescio Hotel tot een lagere huursom te komen. De fracties twijfelen ook aan de staat van het pand voor de zomer en vragen het gemeentebestuur of er genoeg verkoeling is in het voormalige hotel.

Afgelopen winter zaten de Oekraïense vluchtelingen in het hotel een aantal weken (deels) in de kou, nadat een boiler in het pand de geest gaf. De boiler werd gerepareerd, maar moet eigenlijk vervangen worden. De twee fracties willen nu ook weten of het voormalige hotel nu wel klaar zal zijn voor de winter.

Tom Veenstra

Recente berichten

‘Woensdag zon en bewolking, later in de week buien’

De zon verdwijnt de komende dagen wat uit het beeld. Donderdag en vrijdag gaan bewolkt…

7 uur geleden

Politieke partijen pleiten voor campagne tegen straatintimidatie en website waar meldingen gedaan kunnen worden

Verschillende politieke partijen pleiten voor een campagne tegen straatintimidatie. Ook moet er een website komen…

9 uur geleden

Buurtcamping Lewenborg brengt wijkbewoners samen: “Iedereen is gelijk, het maakt niet uit wie je bent”

Het terrein van stadsboerderij het Boegbeeld in Lewenborg ligt er weer bij alsof er niks…

10 uur geleden

Fietspad Vrijheidsplein vanaf komend weekend weer open

Het fietspad bij het Vrijheidsplein was lange tijd niet bruikbaar maar vanaf komende zaterdag kan…

12 uur geleden

Kop-staartbotsing op westelijke ringweg

Op de westelijke ringweg heeft dinsdagmiddag een kop-staartbotsing plaatsgevonden. Dat meldt nieuwsfotograaf Patrick Wind van…

13 uur geleden

Kind raakt moeder kwijt, agenten schieten te hulp

Agenten hebben er dinsdagmiddag voor gezorgd dat een verdwaald kind herenigd kon worden met diens…

14 uur geleden