Categories: Nieuws

Ook in hoger beroep zeven jaar cel en tbs voor Amerikaan die agent neerstak tijdens avondklokcontrole

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een 34-jarige Amerikaan, die ruim twee jaar geleden een agent neerstak aan de Van Houtenlaan, opnieuw veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs.

Het gerechtshof in Leeuwarden sprak zich vrijdag uit in het hoger beroep in de zaak tegen Eric T. De Amerikaan ging in hoger beroep tegen de straf die hij vorig jaar augustus opgelegd kreeg, omdat hij van de tbs-maatregel af wilde. Volgens de advocaat van de Amerikaan heeft de maatregel geen zin, omdat hij na zijn staf waarschijnlijk wordt uitgezet naar de VS. Een terugkeer in de Nederlandse maatschappij is dus niet aan de orde. T. wilde met zijn hoger beroep ook aan de rechters laten zien dat hij nu spijt heeft van zijn daden.

Volgens het hof heeft de rechtbank bij de oplegging van de staf al rekening gehouden met de uiteindelijke uitzetting van de man naar de VS. Ook heeft het berouw van T. over zijn daad voor het hof geen invloed op de duur van de opgelegde celstraf: “Hoewel het hof deze veranderde houding van verdachte waardeert en ziet als eerste stappen in een goede richting, is het hof van oordeel dat deze stappen gelet op de ernst van de bewezenverklaarde feiten niet kunnen afdoen aan de door de rechtbank opgelegde straf en maatregel. Ook het hof acht deze passend en geboden.”

Ernstig letsel voor agent door messteken van Amerikaan

Het steekincident waar de Amerikaan nu zijn zeven jaar durende celstraf voor uitzit, vond plaats op 10 maart 2021. Twee agenten spraken de Amerikaan en zijn 22-jarige vriend uit Winschoten aan, omdat ze niet binnen waren tijdens de toen geldende avondklok. T. bracht één van de twee agenten vanuit het niets ernstig letsel toe, door hem in zijn gezicht en zijn hals te steken. De andere agente werd in haar been geraakt.

Na het incident vluchtten de twee mannen in een huurauto naar Frankrijk, waar ze een paar dagen later werden aangehouden. Ook worden messen gevonden, waarbij op één van die messen het DNA van de politieman zit.

De 22-jarige vriend van de Amerikaan is vrijgesproken van openlijke geweldpleging en kreeg slechts 117 dagen celstraf (zijn voorarrest) opgelegd voor zijn (minimale) betrokkenheid bij de steekpartij.

Tom Veenstra

Recent Posts

Waterschappen sturen reddingsvesten, tijdelijke dammen en dieselpomp naar Oekraïne

Ook de twee waterschappen binnen de gemeente Groningen gaan, op verzoek van het ministerie van…

2 uur ago

Kat komt roze thuis na te zijn bespoten met giftige lak uit spuitbus (update)

Met grote schrik zag Shira Sonja Pluim uit Paddepoel hoe haar kat Lex donderdagmiddag thuiskwam:…

3 uur ago

Lichte aardbeving bij Froombosch

Bij Froombosch heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een lichte aardbeving plaatsgevonden. Dat…

3 uur ago

Graaf volgende week zaterdag je eigen archeologische vondsten uit de Grote Markt

Ter gelegenheid van de Dag van de Bouw opent aannemer Avitec volgende week zaterdag de…

3 uur ago

Ouderenzorg stuurt brandbrief naar minister: ‘Geef ons zuurstof, niet het mes op de keel’

Financiële kortingen hebben er de afgelopen periode voor gezorgd dat ouderenzorgorganisaties in Noord-Nederland het gevoel…

4 uur ago

Temperatuur in Groningen blijft stijgen met mogelijk tropische piek op zondag

Voorlopig lijkt niks de opmars van het zomerweer in Groningen te kunnen stuiten. Weerman Johan…

15 uur ago