Categorieën: Nieuws

Ook in hoger beroep zeven jaar cel en tbs voor Amerikaan die agent neerstak tijdens avondklokcontrole

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een 34-jarige Amerikaan, die ruim twee jaar geleden een agent neerstak aan de Van Houtenlaan, opnieuw veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs.

Het gerechtshof in Leeuwarden sprak zich vrijdag uit in het hoger beroep in de zaak tegen Eric T. De Amerikaan ging in hoger beroep tegen de straf die hij vorig jaar augustus opgelegd kreeg, omdat hij van de tbs-maatregel af wilde. Volgens de advocaat van de Amerikaan heeft de maatregel geen zin, omdat hij na zijn staf waarschijnlijk wordt uitgezet naar de VS. Een terugkeer in de Nederlandse maatschappij is dus niet aan de orde. T. wilde met zijn hoger beroep ook aan de rechters laten zien dat hij nu spijt heeft van zijn daden.

Volgens het hof heeft de rechtbank bij de oplegging van de staf al rekening gehouden met de uiteindelijke uitzetting van de man naar de VS. Ook heeft het berouw van T. over zijn daad voor het hof geen invloed op de duur van de opgelegde celstraf: “Hoewel het hof deze veranderde houding van verdachte waardeert en ziet als eerste stappen in een goede richting, is het hof van oordeel dat deze stappen gelet op de ernst van de bewezenverklaarde feiten niet kunnen afdoen aan de door de rechtbank opgelegde straf en maatregel. Ook het hof acht deze passend en geboden.”

Ernstig letsel voor agent door messteken van Amerikaan

Het steekincident waar de Amerikaan nu zijn zeven jaar durende celstraf voor uitzit, vond plaats op 10 maart 2021. Twee agenten spraken de Amerikaan en zijn 22-jarige vriend uit Winschoten aan, omdat ze niet binnen waren tijdens de toen geldende avondklok. T. bracht één van de twee agenten vanuit het niets ernstig letsel toe, door hem in zijn gezicht en zijn hals te steken. De andere agente werd in haar been geraakt.

Na het incident vluchtten de twee mannen in een huurauto naar Frankrijk, waar ze een paar dagen later werden aangehouden. Ook worden messen gevonden, waarbij op één van die messen het DNA van de politieman zit.

De 22-jarige vriend van de Amerikaan is vrijgesproken van openlijke geweldpleging en kreeg slechts 117 dagen celstraf (zijn voorarrest) opgelegd voor zijn (minimale) betrokkenheid bij de steekpartij.

Tom Veenstra

Recente berichten

Weer blijft nu wisselvallig tot en met het weekend, daarna dendert zomer vrij plotseling binnen

De komende dagen blijft het nog kwakkelen met het weer in Groningen. De zon laat…

7 uur geleden

Fracties hebben problemen met nieuwe parkeermaatregelen: “Iets goedkoper maken maakt iets anders duurder”

Een groot aantal fracties heeft op- en aanmerkingen bij het nieuwe pakket parkeermaatregelen dat de…

8 uur geleden

Schietpartij in Oosterparkwijk, één persoon gewond (update)

Bij een schietincident aan de Oliemuldersweg in de Oosterparkwijk is woensdagavond één persoon gewond geraakt.…

9 uur geleden

Grote Markt vol schaatsfanaten voor behoud Kardinge: ‘Warmte van dit feest voor de kou van een ijsbaan, dat mogen we niet kwijtraken’

Op de Grote Markt draaide het woensdagavond maar om één ding, namelijk schaatsen in Groningen.…

11 uur geleden

Gemeenteraad geen voorstander van extra regels in Noorderplantsoen, alcoholverbod blijft

Ondanks de duidelijke oproep van omwonenden en de Parkcommissie gaat de gemeenteraad niet instemmen met…

12 uur geleden

Brief van RUG-medewerkers over ‘excessief politieoptreden’ gehoond door burgemeester: ‘Ik begrijp werkelijk niet waarom’

“Ik begrijp werkelijk niet waarom medewerkers van de universiteit het gisteren bewogen heeft om, zonder…

12 uur geleden