Categorieën: Nieuws

FNV: ‘Stakend ICON-personeel woedend na ‘donderspeech’ van Ierse bedrijfstop; management dreigt met massaontslag en sluiting vestiging Stad’

Volgens vakbond FNV gebruikt geneesmiddelenonderzoeker ICON intimidatie en dreigementen om de stakingen bij de Nederlandse tak van het bedrijf de kop in te drukken. De vakbond stelt dat het management uit Ierland begin deze week naar Nederland kwam en daar een donderspeech afleverde, waarin onder meer werd gedreigd met massaontslagen en sluiting van de vestigingen in Groningen en Assen.

De ‘hooggeplaatste persoon uit Ierland en de hoogst leidinggevende van een divisie’ kwamen maandag naar Nederland, naar verluidt voor een uitleg over de gevolgen van de cao-afspraken die al zijn afgesloten met vakbond CNV. De gevolgen hiervan voor de medewerkers zouden ook worden besproken.

Maar volgens FNV pakte dit gesprek anders uit. Een van de topmannen uit Ierland bleek speciaal voor een tien minuten durende donderspeech naar Nederland te zijn gevlogen.

“Volgens de medewerkers stelde deze topman daarin dat iedereen die niet akkoord gaat met zes procent loonsverhoging mag vertrekken”, stelt de vakbond. “Op de vraag van iemand of het de topman niets kon schelen dat werknemers vanwege de inflatie de rekeningen niet meer kunnen betalen, kwam de reactie: ‘Nee, dat interesseert me inderdaad niets.’ Verder zou er zijn gedreigd met massaontslag en de sluiting van de locaties in Groningen en Assen.”

‘Boosheid onder stakende FNV’ers stijgt’

De woorden van de Ierse top van het bedrijf dragen volgens Chaim Korthof, bestuurder FNV Diensten, aan de snel groeiende boosheid van de FNV-leden binnen het bedrijf: “Sinds ICON de Nederlandse vestigingen in Groningen, Assen en Utrecht overnam schrapte het al teamuitjes, trainingen en zelfs het kerstpakket. Nu is er dus ook geen ruimte voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Opvallend, omdat ICON vorig jaar een mondiale winst boekte van 2 miljard euro. De keiharde manier waarop er nu met medewerkers wordt omgegaan, is stuitend en past niet bij Nederland.”

Volgende week weer staking

Medewerkers van ICON leggen dinsdag opnieuw een hele dag het werk neer. Mogelijk gebeurt dat later in de week nog een keer. Voor het eerst zullen de stakingen ook effect hebben op de kliniek, waardoor klanten en mensen die deelnemen aan een geneesmiddelenonderzoek mogelijk hinder ondervinden. Korthof: “De directie weet wat er nodig is om uit deze vervelende situatie te komen. Ze weten ons te vinden als ze bereid zijn om over een rechtvaardige cao te praten.”

In totaal werken er 840 mensen bij ICON in Nederland. Het bedrijf heeft in Groningen vier locaties, waaronder een onderzoeks- en keuringscentrum bij het Martini Ziekenhuis.

Tom Veenstra

Recente berichten

Moedereend laat kroost veilig opgroeien in binnentuin van kapper

Overal lokt het gevaar voor jonge eendjes als ze uit hun ei zijn gekropen. Katten,…

56 minuten geleden

Flinke verkeersdrukte na botsing op Friesestraatweg

Tussen de wijk Reitdiep en Slaperstil ontstond vrijdagmiddag een kop-staartbotsing. Dat zorgde voor flinke verkeersdrukte.…

1 uur geleden

Een uitgebreide Koningsspelen: dagen vol sport en spel

Op meer dan zesduizend basisscholen in Nederland werden vandaag de Koningsspelen gehouden. Bij openbare basisschool…

1 uur geleden

Verdachte dodelijke steekpartij aan Verlengde Frederikstraat langer vast

De 46-jarige verdachte van de steekpartij aan de Verlengde Frederikstraat, waarbij dinsdagochtend een 44-jarige man…

2 uur geleden

Zoekactie naar persoon te water op Zuidlaardermeer gaat door; naam ‘Anton’ stond invan gevonden kleding

De politie wil graag weten of iemand een aantal kledingstukken herkent, al dan niet in…

3 uur geleden

Sloop van oude Ring-Zuid begint dit weekend: ‘Stof, trillingen, geluidshinder en extra bouwverkeer’

Niet alleen voor het verkeer is de komende week een omschakelmoment in de verbouwing van…

4 uur geleden