Categorieën: OOG Ochtendshow

Forum biedt oplossingen voor hoog percentage laaggeletterden in Groningen

Het Forum steekt een helpende hand uit naar de laaggeletterden in de gemeente Groningen. Ongeveer één op de tien mensen heeft moeite met lezen, schrijven en vaak ook digitale zaken.

Het landelijke gemiddelde ligt op ongeveer twaalf procent. Dat zijn grofweg 2,5 miljoen mensen. In Groningen ligt dit tussen de 9 en 10 procent. De reden dat het cijfer hier lager ligt komt voornamelijk door het grote aandeel studenten. Het gaat vooral om mensen tussen de 16 en 30 jaar. Er zijn meerdere oorzaken waardoor mensen hier moeite mee hebben. ‘’Zo kan het zijn dat mensen in een taalarm gezin zijn opgegroeid, waardoor taal niet gestimuleerd wordt’’, aldus Annemiek Kwant, coördinator laaggeletterdheid bij het Forum.

Oplossingen

Mensen kunnen stappen ondernemen om hulp te krijgen bij dit probleem. Zo biedt het Forum verschillende programma’s aan om laaggeletterdheid te bestrijden. Voor hulp bij lezen schrijven en spreken kunnen mensen bijvoorbeeld terecht bij een van de negen taalhuizen in de gemeente. Na een intake gesprek wordt er samen met de laaggeletterde een programma opgesteld. Zo zijn er bijvoorbeeld één op één sessies of wordt er gewerkt in een kleine groep. Naast de taalhuizen biedt het Forum onder andere ook leesclubs, taalcafés en cursussen aan.

Valkuilen

Laaggeletterdheid is een lastig probleem om te bestrijden. Zo heerst er veel schaamte onder mensen die hier last van hebben. ‘’Mensen denken vaak één van de weinigen of de enige te zijn, terwijl meer mensen in hun omgeving hier last van hebben’’, zegt Kwant. Daarnaast weten mensen van zichzelf vaak niet dat ze laaggeletterd zijn. Ook de omgeving herkent dit probleem vaak niet. Deze mensen kunnen dan een vangnet vormen waardoor er geen noodzaak wordt gezien om actie te ondernemen. Tot slot weten mensen niet dat er manieren zijn om hen te helpen of weten ze niet waar ze hiervoor terecht kunnen.

De toekomst

Er is nog wel wat nodig om dit de wereld uit te helpen. Zo moet er volgens Kwant grotere focus liggen op gezinsaanpak. Daarnaast moet er meer aandacht worden besteed aan onderwijs. Overheden zien dit steeds meer als een algemeen probleem. Zo hebben laaggeletterden minder kans op banen en ervaren vaak problemen in de zorg, omdat ze niet weten wat op dit vlak het beste voor hen is. ‘’Zo kunnen mensen de bijsluiter op hun medicatie bijvoorbeeld niet lezen.’’, zegt Kwant. In de bewustwording over dit probleem is een  stijgende lijn te zien. Er wordt meer geld gestoken in de bestrijding hiervan. Zo wordt op het gebied van hulp bij digitale zaken steeds meer budget vrijgemaakt.

Meer informatie over de taalhuizen vindt je op https://forum.nl/nl/agenda/taalhuis

Annemiek Kwant was te gast in de OOG Ochtendshow:

26-05-2023 Laaggeletterdheid
OOG Ochtendshow

Recente berichten

Vrouw (24) komt om het leven door politiekogel op Helperzoom

In een woning aan de Helperzoom heeft, in de nacht van zondag op maandag rond…

1 uur geleden

Ring-Zuid weekje dicht van Europaweg richting Euvelgunne om storingen in Hoge Euvelgunnerbrug te fixen

De afsluiting van de zuidelijke ringweg is sinds maandagochtend een stukje groter. De zuidelijke ringweg…

1 uur geleden

“Maandag opklaringen en in de middag een bui, ook komende dagen onbestendig”

Ook de komende dagen houdt het onbestendige weertype aan. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis blijft het…

12 uur geleden

Shelf cloud trekt over Groningen

De onweersbui die zondagavond rond 21.00 uur over Groningen trok ging gepaard met een shelf…

13 uur geleden

Groningse studenten opnieuw de snelste bij Batavierenrace

Het universiteitsteam van de RUG en Hanzehogeschool heeft dit weekend voor de derde keer op…

13 uur geleden

Ruim tweeduizend mensen wandelen door Stadhuis, DOT en Het Paleis: “We doen iets heel goed”

De vierde editie van Urban Walk Groningen is zondag een groot succes geworden. Volgens Johan…

15 uur geleden