Categories: OOG Ochtendshow

Forum biedt oplossingen voor hoog percentage laaggeletterden in Groningen

Het Forum steekt een helpende hand uit naar de laaggeletterden in de gemeente Groningen. Ongeveer één op de tien mensen heeft moeite met lezen, schrijven en vaak ook digitale zaken.

Het landelijke gemiddelde ligt op ongeveer twaalf procent. Dat zijn grofweg 2,5 miljoen mensen. In Groningen ligt dit tussen de 9 en 10 procent. De reden dat het cijfer hier lager ligt komt voornamelijk door het grote aandeel studenten. Het gaat vooral om mensen tussen de 16 en 30 jaar. Er zijn meerdere oorzaken waardoor mensen hier moeite mee hebben. ‘’Zo kan het zijn dat mensen in een taalarm gezin zijn opgegroeid, waardoor taal niet gestimuleerd wordt’’, aldus Annemiek Kwant, coördinator laaggeletterdheid bij het Forum.

Oplossingen

Mensen kunnen stappen ondernemen om hulp te krijgen bij dit probleem. Zo biedt het Forum verschillende programma’s aan om laaggeletterdheid te bestrijden. Voor hulp bij lezen schrijven en spreken kunnen mensen bijvoorbeeld terecht bij een van de negen taalhuizen in de gemeente. Na een intake gesprek wordt er samen met de laaggeletterde een programma opgesteld. Zo zijn er bijvoorbeeld één op één sessies of wordt er gewerkt in een kleine groep. Naast de taalhuizen biedt het Forum onder andere ook leesclubs, taalcafés en cursussen aan.

Valkuilen

Laaggeletterdheid is een lastig probleem om te bestrijden. Zo heerst er veel schaamte onder mensen die hier last van hebben. ‘’Mensen denken vaak één van de weinigen of de enige te zijn, terwijl meer mensen in hun omgeving hier last van hebben’’, zegt Kwant. Daarnaast weten mensen van zichzelf vaak niet dat ze laaggeletterd zijn. Ook de omgeving herkent dit probleem vaak niet. Deze mensen kunnen dan een vangnet vormen waardoor er geen noodzaak wordt gezien om actie te ondernemen. Tot slot weten mensen niet dat er manieren zijn om hen te helpen of weten ze niet waar ze hiervoor terecht kunnen.

De toekomst

Er is nog wel wat nodig om dit de wereld uit te helpen. Zo moet er volgens Kwant grotere focus liggen op gezinsaanpak. Daarnaast moet er meer aandacht worden besteed aan onderwijs. Overheden zien dit steeds meer als een algemeen probleem. Zo hebben laaggeletterden minder kans op banen en ervaren vaak problemen in de zorg, omdat ze niet weten wat op dit vlak het beste voor hen is. ‘’Zo kunnen mensen de bijsluiter op hun medicatie bijvoorbeeld niet lezen.’’, zegt Kwant. In de bewustwording over dit probleem is een  stijgende lijn te zien. Er wordt meer geld gestoken in de bestrijding hiervan. Zo wordt op het gebied van hulp bij digitale zaken steeds meer budget vrijgemaakt.

Meer informatie over de taalhuizen vindt je op https://forum.nl/nl/agenda/taalhuis

Annemiek Kwant was te gast in de OOG Ochtendshow:

26-05-2023 Laaggeletterdheid
OOG Ochtendshow

Recent Posts

Nieuw RDW-kantoor voor tolheffing geopend langs A7 bij Hoogkerk

Langs de A7 bij Hoogkerk is woensdagmiddag een nieuw kantoor van de RDW geopend, waar…

19 minuten ago

Zeven Stadjers beëdigd als Tweede Kamerlid, drie nieuwkomers leggen eed of belofte af

Zeven inwoners van de gemeente Groningen legden woensdagmiddag de eed (of verklaring en belofte) af…

36 minuten ago

Rondzwevend zwerfvuilexpositie in Oosterparkwijk

In de straten van de Oosterparkwijk wordt veel zwerfvuil gevonden. In het wijkcentrum bij Van…

47 minuten ago

“Geruchten over sluiting kartonfabriek Hoogkerk gingen al langer, maar dit is nooit leuk”

Een aderlating wil men het niet noemen, maar de dorpsvereniging noemt het erg jammer dat…

53 minuten ago

Kerstkaarten voor eenzame ouderen

Niet iedereen heeft mensen om zich heen waarmee ze de kerstdagen kunnen doorbrengen. In de…

1 uur ago

Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet, gevolgen voor winkels in Stad onduidelijk

Sports Unlimited Retail, het bedrijf achter sportwinkels Perry Sport en Aktiesport (die nu geleidelijk worden…

1 uur ago