Categorieën: Nieuws

“Europese vlag gaat straks naar buiten, we gaan er vanavond echt een feestje van maken”

In Liverpool vindt zaterdagavond de finale van het Eurovisie Songfestival plaats. In Stad wordt reikhalzend uitgekeken naar de ontknoping van het liedjesfestijn.

“Ik ben op dit moment in de keuken druk bezig met het maken van hapjes”, vertelt John Philipse. “Vanavond komen er vrienden langs, en samen gaan we er een leuke avond van maken. Ik vind het ook een belangrijke avond. In Nederland is er de afgelopen week gezeurd en geklaagd over onze inzending. Ik vind het echt jammer dat de Nederlandse inzending is afgebrand. Het songfestival is namelijk een feest. Respect hebben voor elkaar en er zijn voor elkaar, zouden de kernwaarden moeten zijn. Voor mij staat het songfestival synoniem voor één, voor gezelligheid, voor feest. Eigenlijk zou het elke dag een beetje songfestival moeten zijn.”

“Het kaf is van het koren gescheiden”
De songfestivalweek begon afgelopen dinsdag met de eerste halve finale. “Ik heb zowel dinsdag als donderdag, bij de tweede halve finale, voor de buis gezeten. Tijdens die halve finales mag er ook commentaar worden geleverd. Dan mag er zeg maar door de muziek heen gepraat worden. Maar na de halve finales is het kaf van het koren gescheiden. Dan mag er geen commentaar worden geleverd. Vanavond is de finale, en daar gaan we echt voor zitten. Daar gaan we een mooie avond van maken. Zo direct hang ik de Europese vlag ook buiten.”

“Zweden of Finland?”
Volgens Philipse zijn er verschillende kanshebbers voor de titel vanavond. “Als je mij nu vraagt welk land het vanavond gaat winnen dan zou ik Zweden of Finland zeggen. Zweden heeft de befaamde zangeres Loreen gestuurd. In 2012 wist zij het songfestival te winnen met het lied ‘Euphoria’. Ook bij deze editie zet ze een ijzersterk nummer neer. Maar ook Finland maakt indruk. Zij brengen een lied ten gehore waarbij het helemaal los gaat. Hun liedje ‘Cha Cha Cha’ klinkt gewoon heel prettig.”

Tekst gaat verder onder de video:


Käärijä – Cha Cha Cha is de inzending van Finland voor dit jaar

“België kan het zo maar gaan winnen”
En er zijn outsiders. “Ik denk dat we België, Albanië en Oostenrijk ook niet uit moeten vlakken. Albanië stuurt een complete familie het podium op. Een erg mooi lied, met mooie onderdelen. Oostenrijk komt met iets dat heel catchy is. Als ze er een remix van zouden maken, en het wordt komende zomer op Spaanse eilanden gedraaid, dan denk je, waar ken ik dat van? Een heel goed nummer. En België. De Bronski Beat Boy George die met een ontzettende oorwurm komt. Heel mooi, heel goed gedaan ook. Het land zou het zo maar kunnen winnen.”

Café De Prins
Mensen die het songfestival zaterdagavond in gezamenlijkheid willen zien, kunnen terecht bij café De Prins aan de Zwanestraat. “We hebben in het café een scherm waar het songfestival op getoond wordt”, vertelt een medewerker. “Vanaf 20.30 uur zijn mensen welkom, en ik geloof dat de verwachting is dat de uitslag rond 01.00 uur bekend zal zijn. Daarna is het nog niet afgelopen. Vanaf dan maken we er nog een mooi feestje van, dat tot in de late, of in de vroege uurtjes, door zal gaan.”

Geen feestje in Haren
Waar er op de ene plek in Stad zaterdagavond een feestje van wordt gemaakt, zal het op andere plekken rustig blijven. “Vorig jaar hebben we het festival met iedereen gekeken”, vertelt Willemijn Kemp van De Sociale Brigade in Haren. De Sociale Brigade zet zich in om gevluchte Oekraïners te helpen en te ondersteunen. “Vorig jaar wilde men het heel graag zien. In het Nescio Hotel hebben we toen een ruimte ingericht waar er gekeken kon worden. Die behoefte is er dit jaar niet. Althans, wij hebben niet de vraag gekregen of zoiets weer mogelijk zou zijn.”

Tekst gaat verder onder de video


Gustaph – Because Of You is de inzending van Finland voor dit jaar

“De oorlog woedt nog altijd voort”
Kemp begrijpt het wel: “Er spelen verschillende facetten. De meeste Oekraïners hebben nu werk, dus een avondje geen verplichtingen hebben, dat vinden ze wel prettig. Daarnaast staat er op de meeste kamers nu een televisie, waardoor er ook in kleinere samenstellingen gekeken kan worden.” En of dat ook gaat gebeuren, dat betwijfelt Kemp: “Vorig jaar was echt anders. Oekraïne was op voorhand favoriet. Dit jaar kan het festival niet in Oekraïne worden gehouden. De oorlog woedt nog altijd voort. En de zorgen zijn groot. Daar moet je het antwoord denk ik zoeken.”

“Dion Cooper en Mia Nicolai hebben goed hun best gedaan”
Terug naar Philipse. Want het feestje had zaterdagavond groter kunnen zijn als Nederland nog in de race was geweest. “Er zijn genoeg Nederlanders in de race. Een danser bij de act van Finland komt uit Nederland. Een gitarist bij het optreden van Slovenië is half-Nederlands. Zijn moeder komt uit Assen. En de inzending van Estland heeft een Nederlands tintje, omdat het door een Nederlander geschreven is. Maar ik begrijp wel wat je bedoelt. Het is jammer dat het dinsdag niet is gelukt. Maar wat ik nog veel erger vind is alle kritiek en commentaren die er op de inzending zijn geweest. Dion Cooper en Mia Nicolai hebben echt goed hun best gedaan. Ze hebben gedaan wat ze konden. En als je kijkt naar andere landen, dan is er bij andere optredens heel wat valser gezongen. Terwijl zij wel doorgingen.”

“Voor de leeuwen gegooid”
Toch vraagt het wellicht wel om een kritische blik: “We hebben twee jonge mensen gestuurd die weinig ervaring hebben. Kijk, ik ben een leek. Maar ik denk dat als ze beter waren begeleid, als ze beter waren geholpen, dat het nog sterker was geweest. Cooper en Nicolai zijn echt voor de leeuwen gegooid. Dat is niet goed geweest.”

Het Eurovisie Songfestival begint zaterdagavond om 21.00 uur.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Opnieuw loopt het spaak met Hoge Euvelgunnerbrug, N7 afgesloten (update)

Voor de tweede keer woensdagavond zijn er problemen met de Hoge Euvelgunnerbrug. Vanwege de storing…

9 uur geleden

Warme donderdag eindigt mogelijk met regen- of onweersbui, daarna koeler en meer kans op neerslag

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen houdt in ieder geval nog één…

11 uur geleden

Studente sleept RUG voor Raad van State vanwege vermeende fraude tijdens tentamen

Een 23-jarige student rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft haar opleider voor de rechters van…

11 uur geleden

Hoge Euvelgunnerbrug heeft weer bijna een half uur nodig om open en dicht te gaan

Het blijft aanmodderen met de aansturing van de Hoge Euvelgunnerbrug. Woensdagavond kostte het zo'n 25…

12 uur geleden

Fracties pleiten voor behoud ijsbaan, ondernemer noemt het een enorme doos die niet past op Kardinge

Ondanks dat het niet op de agenda stond werd een vergadering in de raad over…

13 uur geleden

Vol Noorderplantsoen juicht brandweer toe terwijl eerste containerbrand van het jaar wordt geblust

Onder gejuich van een volle zonneweide in het Noorderplantsoen wist de brandweer woensdagavond haar eerste…

13 uur geleden