Categorieën: Nieuws

Europees Parlement zet Lelylijn op de kaart

Noordelijk Nederland moet per spoor beter met de rest van Europa worden verbonden. Dat stelt nu ook het Europees Parlement dat daarvoor de Lelylijn en de verbinding Emmen-Rheine nodig acht.

De Transportcommissie van het Europees Parlement heeft daarom deze donderdag ingestemd vóór de toevoeging van deze verbindingen aan het Europese netwerk (TEN-T). Dat betekent een cruciale stap in de realisatie van deze twee belangrijke lijnen, want alleen verbindingen op deze kaart kunnen aanspraak maken op Europese financiering. De Lelylijn verbindt de Randstad met Groningen en brengt de reiziger vervolgens via de eveneens nog aan te leggen Wunderline met Noordwest-Duitsland.

Een grote meerderheid van de Europarlementariërs uit een groot aantal lidstaten en politieke partijen heeft ingestemd met het plan. Bestuurders uit noordelijk Nederland zijn blij met deze belangrijke stap, waarvoor veel van hen zich al tijden inzetten in Brussel.

De Friese gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder zegt: “Wij zien dat er in Brussel zeer veel enthousiasme is over de Lelylijn en over onze internationale ambities als regio. Dat geldt niet alleen voor Nederlandse Europarlementariërs, maar ook voor hun Duitse, Deense en Zweedse collega’s. Zij zien dat de Lelylijn bijdraagt aan de brede welvaart en verduurzamingsopgaven van Europa, Nederland en onze regio. Dat het Europees Parlement de Lelylijn op het Extended Core Netwerk wil plaatsen bevestigt dat ook Europa wil dat de Lelylijn er zo snel mogelijk komt – nu is het zaak dat Europa hier ook geld in gaat investeren.”

De transportcommissie van het Europees Parlement gaf ook het advies om de onderhandelingen met de Raad op basis van dit rapport zo snel mogelijk te starten. Zodra de herziening van het TEN-T netwerk officieel in werking treedt, kunnen aanvragen worden ingediend voor financiering voor de voorbereiding en aanleg van infrastructuur, zoals in het verleden al succesvol gebeurde voor de Wunderline.

Gert van Akkeren

Recente berichten

Instanties in gemeente Groningen lijken voorlopig weinig last te hebben van wereldwijde computerstoring

Instanties als ziekenhuizen, overheden en vervoerders in Groningen lijken vooralsnog weinig tot geen last te…

14 minuten geleden

Omzet en winst Gasunie dalen flink, voornamelijk door lagere transporttarieven

De Gasunie zag in de eerste helft van 2024 de nettowinst dalen met 171 miljoen…

33 minuten geleden

Stadjer (27) moet drie jaar brommen voor onder meer mensenhandel

Een 27-jarige man uit Groningen is donderdag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor onder meer…

39 minuten geleden

Vliegveld Eelde vraagt nieuw luchthavenbesluit aan

Groningen Airport Eelde heeft donderdag haar aanvraag voor een nieuw luchthavenbesluit ingediend bij het ministerie…

52 minuten geleden

Luciano Valente tekent tot de zomer van 2028 bij FC Groningen

FC Groningen heeft het contract van Luciano Valente opengebroken en met twee jaar verlengd. (meer…)

1 uur geleden

‘Winnaars’ en ‘verliezers’ na advies over nieuwe subsidies culturele instellingen

De Kunstraad heeft haar advies uitgebracht over welke culturele instellingen in de provincie en de…

2 uur geleden