Categories: Nieuws

Motie om Lelylijn aan te laten sluiten op internationale verbindingen met ruime meerderheid aangenomen

Een motie om de nog te realiseren Lelylijn aan te laten sluiten op het internationale spoornetwerk is zaterdag met een ruime meerderheid aangenomen op het GroenLinks-congres. Raadslid Benni Leemhuis uit Stad was één van de mede-indieners van de motie.

Het congres vond zaterdag plaats in de Brabanthallen in Den Bosch, waarbij tegelijkertijd ook de aftrap plaatsvond van de verkiezingscampagne voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Tijdens het congres diende Mark Ooijevaar een motie in waarbij de Tweede Kamerfractie wordt opgeroepen om met zusterfracties in de parlementen van Duitsland, Denemarken en Zweden in gesprek te gaan om gezamenlijk stappen te zetten om een internationaal treinnetwerk te realiseren. Heel concreet gaat het om het aansluiten van de Lelylijn op treinverbindingen richting het Noorden. In de motie wordt ook gevraagd om te onderzoeken welke bijdrage een roodgroene samenwerking op kan leveren.

Partijbestuur: “Belangrijk dat internationale lijnen tot stand komen”
De motie werd uiteindelijk met een ruime meerderheid aangenomen. Het partijbestuur liet weten dat het heel belangrijk is dat internationale lijnen tot stand komen, en dat men zich daar ook al stevig voor in zet. “Het idee om dit meer in samenhang te bekijken, en samen met andere EU-lidstaten op te trekken, om deze corridor met financiering vanuit de EU tot stand te brengen vinden wij een goed idee”, aldus het partijbestuur. “De Tweede Kamerfractie is daarom bereid om in gesprek te gaan met de zusterfracties in de parlementen van Duitsland, Denemarken en Zweden.”

Lelylijn
De Lelylijn is een voorgestelde spoorlijn die aangelegd moet gaan worden tussen Groningen en Lelystad. De bedoeling is dat treinen op deze spoorlijn met een snelheid tot tweehonderd kilometer per uur kunnen rijden. De bedoeling is dat Drachten, Heerenveen en Emmeloord stations krijgen aan de spoorlijn.

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Maandag vallen eerst buien, later droog en zacht

Maandag is er veel bewolking met vooral in de ochtend eerst nog enkele buien. Het…

5 uur ago

Deel oude school in Ten Boer beschikbaar voor bewonersinitiatieven

Een deel van de oude basisschool aan de Kievitslaan in Ten Boer opent deze maand…

7 uur ago

Brand in woning aan Oosterweg in Haren

In een woning aan de Oosterweg in Haren heeft zondagavond brand gewoed. (meer…)

7 uur ago

Man opgepakt wegens verboden wapenbezit

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit de…

8 uur ago

Drie aanhoudingen bij inval in hotelkamer

Bij een inval in een hotelkamer in de stad heeft de politie zaterdag drie aanhoudingen…

8 uur ago

Be Quick 1887 doet hele goede zaken na winst op Heino

Be Quick 1887 heeft zondagmiddag thuis in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop onderin de…

10 uur ago