Categorieën: Nieuws

‘Krijgen ondernemers Suikerterrein en urban sporters ook een plekje bij Niemeyer?’

Als het aan de gemeente Groningen ligt, wordt de voormalige tabaksfabriek van Niemeyer aan de Peizerweg onder andere een ‘broedplaats voor de kunst- en cultuursector’. De raadsfracties van Student&Stad en D66 zijn er blij mee, maar missen nog wel een plek voor ondernemers en creatievelingen van het Suikerterrein en ‘urban sports’ in de fabriek.

De twee partijen stellen dat de beslissing van de gemeente, om van de gesloten Niemeyer-tabaksfabriek een smeltkroes van bedrijven, ondernemers en creatievelingen te maken, naadloos aansluit op wat D66 en Student&Stad graag wilden met het fabrieksterrein. Maar de makers en ondernemers van het Suikerterrein zijn volgens de fractie niet genoemd. “Dat terwijl het bekend is dat zij op redelijke termijn deze locatie zullen moeten verlaten”, schrijft D66-fractievoorzitter Jim Lo-a-Njoe namens de twee partijen aan het college. “De Niemeyer fabriek zou een uitstekende alternatieve locatie kunnen zijn voor deze ondernemers die kleur geven aan Stad.”

Ook missen de twee fractie een plek voor Urban Sports (sporten als skateboarden, free running, BMX, 3×3 basketbal, breakdance) in de plannen van de gemeente voor de gesloten tabaksfabriek. “In binnen- en buitenland zijn er immers vele succesvolle voorbeelden waarin voormalige industriële stedelijke gebouwen werden omgetoverd tot creatieve broedplaatsen, waarbij juist ook Urban Sports een belangrijke rol spelen in het succes van dergelijke locaties”, vervolgt Lo-a-Njoe. “Bovendien ligt hier voor de Groningse situatie een unieke kans om op symbolische wijze invulling te geven aan de gewenste verschuiving van ongezond naar gezond gedrag in het kader van de rookvrije generatie en healthy ageing. Het zijn juist pubers en adolescenten die succesvol door urban sports verleid worden om in beweging te komen en te blijven. Een wat ons betreft positievere verleiding dan de verleiding van tabak.”

De twee fracties gaan wethouder Van Niejenhuis komende woensdag vragen er ruimte is voor de gebruikers van het Suikerterrein en ‘urban sporters’ binnen de plannen voor de Niemeyer-fabriek. De fracties willen daarnaast weten of het Niemeyer terrein geschikt gaat zijn voor evenementen, als alternatief voor het Suikerterrein.

Tom Veenstra

Recente berichten

Tot en met het weekend zacht en droog, uitgezonderd woensdag: dan is het buiig en vrij koel

Dinsdag is er eerst kans op een mistbank. Verder is er af en toe zon…

7 uur geleden

Doek valt voor Engelbert na ruime nederlaag tegen Groninger Boys

Groninger Boys won maandag in de derde klasse B zondag met 4-0 van Engelbert. Engelbert…

10 uur geleden

Al ruim 10 duizend krabbels onder petitie tegen dreigende sluiting IJsbaan Kardinge

De petitie voor het behoud van de ijsbaan Kardinge is een daverend succes, aldus de…

10 uur geleden

Degradatie SC Stadspark, Forward wint kelderduel

SC Stadspark degradeerde maandagmiddag naar de derde klasse na een nederlaag tegen Helpman. Forward won…

11 uur geleden

Automobilist ramt lantaarnpaal op Hora Siccamasingel

Op de Hora Siccamasingel heeft een automobilist maandagmiddag een lantaarnpaal geramd. (meer…)

12 uur geleden

Vrouwen Groningen Atletiek moeten afstand doen van landstitel clubteams

De vrouwen van Groningen Atletiek moesten zondag genoegen nemen met de vierde plaats bij het…

15 uur geleden