Categorieën: Nieuws

“In beslag genomen tentjes Ter Apel op een stapel in een hoek gesmeten, schokkend om te zien”

De Groningse ondernemer Willem Staat heeft de tentjes, die hij in augustus doneerde aan vluchtelingen in Ter Apel, weer terug. Maar het verhaal zal wel een staartje gaan krijgen.

In augustus domineerde de situatie in Ter Apel het nieuws. De instroom bij het aanmeldcentrum was vele malen hoger dan men kon verwerken. Het gevolg was dat honderden vluchtelingen op het grasveld voor het centrum de nachten door moesten brengen. Staat zag het met lede ogen aan. Samen met verschillende andere ondernemers uit Stad begon hij een crowdfundingsactie. Met het geld werden blauwe koepeltentjes gekocht die vervolgens werden uitgedeeld in Ter Apel. Een dag later werden de tentjes van de vluchtelingen afgepakt. Volgens de Veiligheidsregio was de veiligheid in het geding.

“Tentjes zijn in beslag genomen door Officier van Justitie”
“De afgelopen twee maanden heb ik gezocht waar de tentjes waren gebleven”, vertelt Staat. “Het was lange tijd onduidelijk door wie de tentjes in beslag waren genomen, waar ze waren en wat de wettelijke basis ervoor is. Deze week bleek dat de tentjes in beslag zijn genomen door de Officier van Justitie. Ik kreeg toestemming om de tentjes op te halen, die bij de gemeente Westerwolde bleken te liggen.”

“In sommige tentjes bleken nog spullen van vluchtelingen te zitten”
Staat schrok van wat hij aantrof: “Het was een schok om te zien hoe de gemeente is omgegaan met de tentjes. Ze waren niet netjes in de hoesjes gedaan, maar op een stapel in een hoek gesmeten. In sommige tentjes bleken nog spullen van vluchtelingen te zitten die daarin waren achtergebleven toen de tentjes werden afgepakt. Ook troffen we in de tentjes etensresten aan. Helaas hebben we moeten constateren dat veel tentjes onbruikbaar zijn, en die hebben we achter moeten laten. Ik vind het een grote schande dat er op deze manier wordt omgegaan met spullen die gekocht zijn met bijdragen van veel donateurs om vluchtelingen te helpen.”

“Ik ga er van uit dat alles netjes wordt afgehandeld”
De ondernemer geeft aan dat de komende dagen de balans wordt opgemaakt. “We willen onderzoeken welke tentjes nog bruikbaar zijn. De Officier van Justitie heeft haar excuses aangeboden voor de onduidelijkheid waar de tentjes zich bevonden. Ik vind het erg netjes dat die excuses zijn aangeboden. De komende periode zullen wij ons opnieuw bij de Officier van Justitie gaan melden, en ik ga ervan uit dat ze alles netjes af gaan handelen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Gemeente moet regie nemen bij oplossen ruimtegebrek sportpark Corpus den Hoorn’

De amateurclubs op sportpark Corpus den Hoorn willen dat de gemeente eindelijk de regie pakt…

59 minuten geleden

Vijfduizendste getransplanteerde nier gaat van Lody naar haar man Jaap

In 1968 werd voor het eerst een nier getransplanteerd in het UMCG. Eind januari werd…

3 uur geleden

Begin maart debat in Tweede Kamer over wet die Groningenveld definitief sluit

In de week van 4 maart debatteert de Tweede Kamer over de wet, die de…

3 uur geleden

Driebondsbrug na twee jaar weer op afstand bedienbaar

De Driebondsbrug is sinds afgelopen woensdag weer op afstand bedienbaar. Dat is voor het eerst…

3 uur geleden

Tijdelijke banken Grote Markt verplaatst naar Damsterplein voor gemeentelijke test

Hoe is het om op het Damsterplein te zitten? Dat wil de gemeente Groningen graag…

4 uur geleden

Vrijdag een mix van wolken, een bui en zon

Vrijdag is er kans op een bui, maar de zon laat zich tussen de buien…

16 uur geleden