Categorieën: Nieuws

“Bommen Berend is een lunatic, dat vind ik misschien wel de mooiste quote”

Over twee weken viert Groningen dat het 350 jaar geleden is dat Bommen Berend de aftocht blies. Bij het Museum aan de A wordt een speciaal muziektheaterstuk opgevoerd.

“Het gaat ontzettend goed met de voorbereidingen”, vertelt Marcel den Os van het Bommen Berend Jeugdkoor. “Voor de zomervakantie hebben er al repetities plaatsgevonden. Deze dagen wordt de kleding op maat gemaakt. Zodat straks over twee weken alles er piekfijn uitziet. Op dit moment zijn sommige kinderen nog op vakantie, maar in de laatste week voor Groningens Ontzet pakken we het repeteren weer op. We gaan dan iedere dag oefenen.”

“Er zitten mooie zinnen in”
Den Os klinkt trots. “Ja, dat ben ik ook. We hebben natuurlijk een heel bijzonder jubileumjaar. Maar als ik kijk naar het stuk dat we gaan brengen, dan is dat ook zeker jubileumwaardig. Jan Veenstra en Tom Peters hebben respectievelijk het toneelstuk en de liedteksten geschreven. En er zitten hele mooie dingen in. Mooie zinnen, met een dubbele laag. Eén van de quotes is dat Bommen Berend een lunatic is. Luna is Latijn voor maan. Bommen Berend keek onder het toeziend oog van de maan hoe hij de oorlog verloor. Lunatic. Ja, dat vind ik heel mooi.”

“Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit”
Het muziektheaterstuk dat gespeeld wordt gaat over Zwaantje, Tammo en Heinz. “Er doen ongeveer twintig kinderen aan de voorstelling mee. Het speelt zich af tijdens de oorlog. Een groep kinderen gaat op zoek naar eten, waarbij men in het holst van de nacht op pad gaat. Tijdens hun zwerftocht komen ze het leger van Bommen Berend tegen. Aanvankelijk willen ze de strijd met elkaar aangaan. Maar uiteindelijk overwint de liefde. Zwaantje, een bakkersdochter, valt als een blok voor de Westfaalse Heinz. Waarbij de Duitse vijand helemaal niet zo beestachtig is als gedacht. Romeo en Julia, West Side Story, waarbij echte liefde helemaal niet om afkomst, kleur of nationaliteit maalt.”

Reserveren
Het stuk wordt op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus opgevoerd om 13.30, 15.30 en 19.30 uur op de historische binnenplaats van Museum aan de A. De kaarten zijn gratis maar reserveren is wel verplicht. Er kan een mail gestuurd worden naar dit mailadres onder vermelding van naam, telefoonnummer, aantal kaarten, en de datum en het tijdstip van de voorstelling.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

4 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

5 uur geleden

Jaar van Anno Smith’ afgesloten met onthulling van mozaïeken picknicktafel in Indische Buurt

Inwoners uit De Hoogte, de Korrewegwijk en de Indische Buurt zijn de afgelopen weken druk…

6 uur geleden

Cultuurfonds en provincie zoeken kandidaten voor Groninger Cultuurprijzen

Personen, instellingen of groepen die een bijzondere impuls geven aan de culturele sector in Groningen,…

7 uur geleden

Deel van Zeeheldenbuurt krijgt geen stempas in de bus

De stempassen voor de Europese Verkiezingen van 6 juni hadden uiterlijk op 9 mei bij…

8 uur geleden

Gemeente roept Stadjers op: houd je katten tot half juli ’s nachts binnen voor de vogeltjes

De gemeente Groningen roept katteneigenaren op om hun huisdier tot halverwege juli 's nachts binnen…

10 uur geleden