Categories: Nieuws

“Bommen Berend is een lunatic, dat vind ik misschien wel de mooiste quote”

Over twee weken viert Groningen dat het 350 jaar geleden is dat Bommen Berend de aftocht blies. Bij het Museum aan de A wordt een speciaal muziektheaterstuk opgevoerd.

“Het gaat ontzettend goed met de voorbereidingen”, vertelt Marcel den Os van het Bommen Berend Jeugdkoor. “Voor de zomervakantie hebben er al repetities plaatsgevonden. Deze dagen wordt de kleding op maat gemaakt. Zodat straks over twee weken alles er piekfijn uitziet. Op dit moment zijn sommige kinderen nog op vakantie, maar in de laatste week voor Groningens Ontzet pakken we het repeteren weer op. We gaan dan iedere dag oefenen.”

“Er zitten mooie zinnen in”
Den Os klinkt trots. “Ja, dat ben ik ook. We hebben natuurlijk een heel bijzonder jubileumjaar. Maar als ik kijk naar het stuk dat we gaan brengen, dan is dat ook zeker jubileumwaardig. Jan Veenstra en Tom Peters hebben respectievelijk het toneelstuk en de liedteksten geschreven. En er zitten hele mooie dingen in. Mooie zinnen, met een dubbele laag. Eén van de quotes is dat Bommen Berend een lunatic is. Luna is Latijn voor maan. Bommen Berend keek onder het toeziend oog van de maan hoe hij de oorlog verloor. Lunatic. Ja, dat vind ik heel mooi.”

“Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit”
Het muziektheaterstuk dat gespeeld wordt gaat over Zwaantje, Tammo en Heinz. “Er doen ongeveer twintig kinderen aan de voorstelling mee. Het speelt zich af tijdens de oorlog. Een groep kinderen gaat op zoek naar eten, waarbij men in het holst van de nacht op pad gaat. Tijdens hun zwerftocht komen ze het leger van Bommen Berend tegen. Aanvankelijk willen ze de strijd met elkaar aangaan. Maar uiteindelijk overwint de liefde. Zwaantje, een bakkersdochter, valt als een blok voor de Westfaalse Heinz. Waarbij de Duitse vijand helemaal niet zo beestachtig is als gedacht. Romeo en Julia, West Side Story, waarbij echte liefde helemaal niet om afkomst, kleur of nationaliteit maalt.”

Reserveren
Het stuk wordt op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus opgevoerd om 13.30, 15.30 en 19.30 uur op de historische binnenplaats van Museum aan de A. De kaarten zijn gratis maar reserveren is wel verplicht. Er kan een mail gestuurd worden naar dit mailadres onder vermelding van naam, telefoonnummer, aantal kaarten, en de datum en het tijdstip van de voorstelling.

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

“Maandag veel bewolking, op dinsdag kans op wat regen”

De komende dagen is er zo nu en dan kans op wat regen. Volgens OOG-weerman…

8 uur ago

“Als iedereen een lage Paddepoelsterbrug wil, dan zul je over de as van de politiek moeten”

Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer liet afgelopen week aan de gemeenteraad weten dat de…

9 uur ago

Onnen trekt van boerderij naar boerderij: “Dit was een muzikaal cadeautje”

De achtste editie van ‘Muziek in Drie Deelen’ in Onnen is zaterdagavond een groot succes…

10 uur ago

“Jammer dat Stieneke niet hoger op de CU-lijst staat, belangrijk dat Noorden vertegenwoordigd is”

Jelmer van der Veen van de fractie van de ChristenUnie in Stadskanaal vindt het jammer…

13 uur ago

Amateurvoetbal: Gouden koppel Forward beslissend tegen SC Stadspark

Forward won zondag in de tweede klasse J van het amateurvoetbal op bezoek bij SC…

13 uur ago

De Blije Bodem kijkt tevreden terug op zomerseizoen: “Het hele jaar een supermarkt zijn”

Bij De Blije Bodem op het Westpark kijkt men tevreden terug op het eerste seizoen.…

14 uur ago