Categorieën: Nieuws

Syrische vluchteling exposeert met eigen werk in galerie Forma Aktua

De ruimte waar ze haar schilderijen maakt is klein en niet praktisch. Toch exposeert Loubna Arsalan deze weken met zelfgemaakte schilderijen op de Zomersalon in galerie Forma Aktua in Stad.

“Het verhaal van Loubna is bijzonder”, vertelt Inge Barnhoorn, die Nederlandse les geeft aan vluchtelingen. “Loubna komt uit Syrië, heeft de status van asielzoeker en woont op een AZC-vluchtelingenboot in de stad. Tijdens de lessen ben ik met haar schilderkunst in aanraking gekomen. Ze heeft bij diverse woorden kleine schilderijen gemaakt. Zoals een treinstation of een spoorwegovergang. Die kleine schilderijtjes worden gebruikt om de woorden uit te leggen in de Nederlandse taal.”

“Geen prachtig atelier”
De ruimte waar Loubna kan werken is klein. “Op de boot waar we wonen hebben we een gemeenschappelijke ruimte, en we hebben een kamer waar we kunnen slapen”, vertelt Loubna. “In deze kleine kamer slaap ik met een neefje. Het maken van de kunstwerken doe ik in de gemeenschappelijke ruimte, in het restaurant. Maar dit is geen goede ruimte. Er lopen altijd mensen rond, er is lawaai. Terwijl ik rust nodig heb als ik schilder. Ik moet ook regelmatig verplaatsen als ik daar aan het werk ben.”

Toekomst
Een aantal werken zijn nu te bezichtigen in Forma Aktua, waar Loubna de gelegenheid heeft gekregen om er werken te kunnen presenteren. “De reacties zijn heel positief. De eigenaar van de galerie omschrijft mijn kunstwerken ook als professioneel. Dat vind ik natuurlijk erg leuk om te horen. En ik hoop dat het exposeren helpt aan een betere toekomst. Ik moet nu van weinig geld rond komen. Terwijl bijvoorbeeld de verf en schilderspullen niet goedkoop zijn.”

Syrië
Loubna Arsalon komt uit Syrië. Ze is geboren en getogen in de stad Salamiyah. In de stad, die ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Homs ligt, wonen ongeveer 200.000 mensen. Loubna volgde een studie Fine Arts in Damascus, aan de Damascus University. De oorlog in Syrië maakte haar toekomst onzeker. In 2011 ontstond er een gewapende opstand van verschillende groeperingen die het opnamen tegen de regering van president Bashar al-Assad. De strijd mondde uit in een burgeroorlog die inmiddels al elf jaar woedt. Loubna vluchtte voor de oorlog en kwam uiteindelijk in Groningen terecht.

“Heftige tijd”
Gebeurtenissen die ook in haar werk terug te zien zijn. “De oorlog is in mijn kunst duidelijk te zijn. Het zijn bijvoorbeeld geen vrolijke kunstwerken die ik maak. De personen in de kunstwerken kijken verdrietig. Ik ben gevlucht uit Syrië omdat het er niet meer veilig was. Het is een hele heftige tijd geweest.”

Zomersalon
Galerie Forma Aktua organiseert deze zomer de Zomersalon. In totaal 62 kunstenaar uit de drie noordelijke provincies hebben de mogelijkheid gekregen om werken te exposeren in de galerie. Zomersalon is tot en met 21 augustus te zien waarbij de galerie van woensdag tot en met zondag geopend is van 13.00 tot 17.00 uur.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

51 minuten geleden

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

2 uur geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

3 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

3 uur geleden

Twee zeearenden geboren in De Onlanden: “Dit is heel erg bijzonder”

In natuurgebied De Onlanden zijn de afgelopen dagen twee zeearenden geboren. Boswachter Bart Zwiers van…

7 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

7 uur geleden