Advertentie
Categories: Nieuws

Syrische vluchteling exposeert met eigen werk in galerie Forma Aktua

De ruimte waar ze haar schilderijen maakt is klein en niet praktisch. Toch exposeert Loubna Arsalan deze weken met zelfgemaakte schilderijen op de Zomersalon in galerie Forma Aktua in Stad.

“Het verhaal van Loubna is bijzonder”, vertelt Inge Barnhoorn, die Nederlandse les geeft aan vluchtelingen. “Loubna komt uit Syrië, heeft de status van asielzoeker en woont op een AZC-vluchtelingenboot in de stad. Tijdens de lessen ben ik met haar schilderkunst in aanraking gekomen. Ze heeft bij diverse woorden kleine schilderijen gemaakt. Zoals een treinstation of een spoorwegovergang. Die kleine schilderijtjes worden gebruikt om de woorden uit te leggen in de Nederlandse taal.”

“Geen prachtig atelier”
De ruimte waar Loubna kan werken is klein. “Op de boot waar we wonen hebben we een gemeenschappelijke ruimte, en we hebben een kamer waar we kunnen slapen”, vertelt Loubna. “In deze kleine kamer slaap ik met een neefje. Het maken van de kunstwerken doe ik in de gemeenschappelijke ruimte, in het restaurant. Maar dit is geen goede ruimte. Er lopen altijd mensen rond, er is lawaai. Terwijl ik rust nodig heb als ik schilder. Ik moet ook regelmatig verplaatsen als ik daar aan het werk ben.”

Toekomst
Een aantal werken zijn nu te bezichtigen in Forma Aktua, waar Loubna de gelegenheid heeft gekregen om er werken te kunnen presenteren. “De reacties zijn heel positief. De eigenaar van de galerie omschrijft mijn kunstwerken ook als professioneel. Dat vind ik natuurlijk erg leuk om te horen. En ik hoop dat het exposeren helpt aan een betere toekomst. Ik moet nu van weinig geld rond komen. Terwijl bijvoorbeeld de verf en schilderspullen niet goedkoop zijn.”

Syrië
Loubna Arsalon komt uit Syrië. Ze is geboren en getogen in de stad Salamiyah. In de stad, die ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Homs ligt, wonen ongeveer 200.000 mensen. Loubna volgde een studie Fine Arts in Damascus, aan de Damascus University. De oorlog in Syrië maakte haar toekomst onzeker. In 2011 ontstond er een gewapende opstand van verschillende groeperingen die het opnamen tegen de regering van president Bashar al-Assad. De strijd mondde uit in een burgeroorlog die inmiddels al elf jaar woedt. Loubna vluchtte voor de oorlog en kwam uiteindelijk in Groningen terecht.

“Heftige tijd”
Gebeurtenissen die ook in haar werk terug te zien zijn. “De oorlog is in mijn kunst duidelijk te zijn. Het zijn bijvoorbeeld geen vrolijke kunstwerken die ik maak. De personen in de kunstwerken kijken verdrietig. Ik ben gevlucht uit Syrië omdat het er niet meer veilig was. Het is een hele heftige tijd geweest.”

Zomersalon
Galerie Forma Aktua organiseert deze zomer de Zomersalon. In totaal 62 kunstenaar uit de drie noordelijke provincies hebben de mogelijkheid gekregen om werken te exposeren in de galerie. Zomersalon is tot en met 21 augustus te zien waarbij de galerie van woensdag tot en met zondag geopend is van 13.00 tot 17.00 uur.

Deel dit artikel:
Share
Published by
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Komende tien jaar 28.500 nieuwe woningen in provincie Groningen

In de provincie Groningen worden tot en met 2030 zo'n 28.500 nieuwe woningen gebouwd. Dat…

13 minuten ago

RUG doet mee aan proef met korter studiejaar

De Rijksuniversiteit Groningen doet mee aan een pilot van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf voor een korter…

1 uur ago

Buurtkinderen helpen kunstwerk Lijsterbeslaan afmaken; zaterdag onthulling

De Lijsterbeslaan wordt komend weekend een stukje mooier gemaakt, na de onthulling van een van…

1 uur ago

Nieuwe corona-testlocatie aan Zeewinde

GGD Groningen opent dinsdag 18 oktober een corona-testlocatie aan Zeewinde 1. op bedrijventerrein 't Witte…

2 uur ago

Gemeente wist niets van evenement met dieren tijdens Groningens Ontzet

De gemeente Groningen was niet op de hoogte van het feit dat tijdens Groningens Ontzet…

2 uur ago

Dieuwertje Blok leest voor bij SKSG Langestraat

De bekende tv-presentatrice Dieuwertje Blok leest donderdag voor aan kinderen van SKSG, aan de Langestraat…

3 uur ago
Advertentie