Categorieën: Nieuws

“We hebben toch zeker wel een stuk of tien vallende sterren gezien”

De Perseïden zijn deze dagen op hun hoogtepunt. Dit betekent dat er tijdens de nachtelijke uren flink wat vallende sterren te zien zijn. Sterrenkundige Jeffrey Bout kijkt terug op een geslaagde avond.

Hoi Jeffrey! Afgelopen week kondigde je bij ons aan dat je naar de Noordermolen ging om daar eventueel aan mensen uit te leggen wat er nu precies te zien was. Hoe is dat gegaan?
“Je doet zo’n oproep en van tevoren weet je niet hoeveel belangstelling er op af gaat komen. Er kan niemand komen, maar er kunnen ook heel veel mensen komen. In dit geval kwamen er vier mensen opdagen. Een gezin bestaande uit twee ouders en twee kinderen. Zij hadden de oproep gelezen, en zij hebben als het ware een privé college sterrenkijken gekregen.”

De Noordermolen, bij het Bevrijdingsbos. Is dat de ideale plek?
“Het is op zich een geschikte plek. Er is geen straatverlichting, dus omdat kunstlicht ontbreekt is het een goede plek. Maar je hebt het zelf gisteravond misschien ook gezien, de maan was ook aanwezig. Deze was nagenoeg vol en gaf flink wat licht. Oké, dat was van tevoren natuurlijk allemaal bekend, maar daardoor was het wel wat lastiger om de sterren te kijken.”

Hebben jullie veel vallende sterren gezien?
“We zijn tot ongeveer 01.00 uur op de locatie gebleven. De twee kinderen van 8 en 13 jaar vonden het erg interessant. We hebben gezellig gepraat, en ik heb het één en ander uitgelegd wat er nu precies aan de hand is, wat er gebeurd, en waarom er bij de Perseïden het ene jaar meer vallende sterren te zien zijn dan het andere jaar. Uiteindelijk hebben we ongeveer tien vallende sterren gezien. En dat blijft natuurlijk iets magisch om te zien. Het is heel bijzonder.”

Nu zijn er misschien mensen die dit artikel lezen en denken, oei, dat had ik ook wel willen zien …
“Ook komende nacht zijn de Perseïden zichtbaar. Het is een prachtige zomeravond dus ik zou zeggen, blijf lekker buiten zitten, en zoek tegen middernacht, als het echt donker begint te worden, een plek op waar geen kunstlicht is. En ga dan omhoog kijken. Laat je ogen een half uur wennen aan de donkerte, dus gebruik geen smartphones. En dan zal je vast en zeker wat vallende sterren gaan zien. Maar ook voor komende nacht geldt dat de maan wederom aanwezig is.”

Perseïden
Elke zomer trekt de aarde door de meteorenzwerm Perseïden. Dat is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus, waarbij de meteorenzwerm naar alle waarschijnlijkheid zijn oorsprong heeft in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen tijdens de Perseïdenzwerm in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel wordt een vallende ster genoemd.

Verslaggeefster Mirre van de Klok maakte een reportage over de vallende sterren:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Noorderpersprijs 2023 uitgereikt in Forum Groningen

Thereza Langeler en Hilbrand Polman van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben…

9 uur geleden

Dinsdag bewolkt met ’s avonds regen, Koningsdag vooralsnog droog

Deze week begint koud met temperaturen rond de 10 graden. Volgens OOG Weerman Johan Kamphuis…

9 uur geleden

Storing Euvelgunnerbrug veroorzaakt file op Zuidelijke Ringweg (update)

Op de zuidelijke ringweg is maandagavond een file ontstaan door een storing van de Euvelgunnerbrug.…

10 uur geleden

Donar verliest verliest thuis van Limburg United

Donar heeft maandagavond in eigen huis niet kunnen winnen van HUBO Limburg United uit Hasselt.…

10 uur geleden

Week van Hartfalen in UMCG

Het is momenteel Nationale Hartfalenweek. Van 22 tot en met 28 april wordt in heel…

12 uur geleden

SterrebosLive gaat weer van start

Binnenkort kunnen Stadjers weer genieten van een nieuw seizoen van SterrebosLive. Van mei tot en…

13 uur geleden