Categorieën: Nieuws

“We hebben toch zeker wel een stuk of tien vallende sterren gezien”

De Perseïden zijn deze dagen op hun hoogtepunt. Dit betekent dat er tijdens de nachtelijke uren flink wat vallende sterren te zien zijn. Sterrenkundige Jeffrey Bout kijkt terug op een geslaagde avond.

Hoi Jeffrey! Afgelopen week kondigde je bij ons aan dat je naar de Noordermolen ging om daar eventueel aan mensen uit te leggen wat er nu precies te zien was. Hoe is dat gegaan?
“Je doet zo’n oproep en van tevoren weet je niet hoeveel belangstelling er op af gaat komen. Er kan niemand komen, maar er kunnen ook heel veel mensen komen. In dit geval kwamen er vier mensen opdagen. Een gezin bestaande uit twee ouders en twee kinderen. Zij hadden de oproep gelezen, en zij hebben als het ware een privé college sterrenkijken gekregen.”

De Noordermolen, bij het Bevrijdingsbos. Is dat de ideale plek?
“Het is op zich een geschikte plek. Er is geen straatverlichting, dus omdat kunstlicht ontbreekt is het een goede plek. Maar je hebt het zelf gisteravond misschien ook gezien, de maan was ook aanwezig. Deze was nagenoeg vol en gaf flink wat licht. Oké, dat was van tevoren natuurlijk allemaal bekend, maar daardoor was het wel wat lastiger om de sterren te kijken.”

Hebben jullie veel vallende sterren gezien?
“We zijn tot ongeveer 01.00 uur op de locatie gebleven. De twee kinderen van 8 en 13 jaar vonden het erg interessant. We hebben gezellig gepraat, en ik heb het één en ander uitgelegd wat er nu precies aan de hand is, wat er gebeurd, en waarom er bij de Perseïden het ene jaar meer vallende sterren te zien zijn dan het andere jaar. Uiteindelijk hebben we ongeveer tien vallende sterren gezien. En dat blijft natuurlijk iets magisch om te zien. Het is heel bijzonder.”

Nu zijn er misschien mensen die dit artikel lezen en denken, oei, dat had ik ook wel willen zien …
“Ook komende nacht zijn de Perseïden zichtbaar. Het is een prachtige zomeravond dus ik zou zeggen, blijf lekker buiten zitten, en zoek tegen middernacht, als het echt donker begint te worden, een plek op waar geen kunstlicht is. En ga dan omhoog kijken. Laat je ogen een half uur wennen aan de donkerte, dus gebruik geen smartphones. En dan zal je vast en zeker wat vallende sterren gaan zien. Maar ook voor komende nacht geldt dat de maan wederom aanwezig is.”

Perseïden
Elke zomer trekt de aarde door de meteorenzwerm Perseïden. Dat is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus, waarbij de meteorenzwerm naar alle waarschijnlijkheid zijn oorsprong heeft in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen tijdens de Perseïdenzwerm in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel wordt een vallende ster genoemd.

Verslaggeefster Mirre van de Klok maakte een reportage over de vallende sterren:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

3 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

4 uur geleden

Jaar van Anno Smith’ afgesloten met onthulling van mozaïeken picknicktafel in Indische Buurt

Inwoners uit De Hoogte, de Korrewegwijk en de Indische Buurt zijn de afgelopen weken druk…

5 uur geleden

Cultuurfonds en provincie zoeken kandidaten voor Groninger Cultuurprijzen

Personen, instellingen of groepen die een bijzondere impuls geven aan de culturele sector in Groningen,…

6 uur geleden

Deel van Zeeheldenbuurt krijgt geen stempas in de bus

De stempassen voor de Europese Verkiezingen van 6 juni hadden uiterlijk op 9 mei bij…

7 uur geleden

Gemeente roept Stadjers op: houd je katten tot half juli ’s nachts binnen voor de vogeltjes

De gemeente Groningen roept katteneigenaren op om hun huisdier tot halverwege juli 's nachts binnen…

8 uur geleden