Categorieën: Nieuws

PVV: “Het mag niet zo zijn dat de buslijn uit Engelbert en Middelbert verdwijnt”

De fractie van de PVV in de Groningse gemeenteraad springt in de bres voor de bewoners van Engelbert en Middelbert. De partij wil de buslijn, die door de dorpen rijdt, behouden.

Vorige week maakte het OV-bureau Groningen-Drenthe in het ontwerp hoofdlijnen 2023 weten dat de route naar Harkstede aangepast gaat worden.
Er wordt in de toekomst niet meer via Engelbert en Middelbert gereden, maar via de Hoofdweg. Het aanpassen van de lijn levert een besparing op van 125.000 euro.

Engelbert en Middelbert
“Toevallig zijn we op dit moment bezig met een motie waarmee we willen proberen om meer geld vrij te maken voor het openbaar vervoer”, vertelt fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV. “Daar hoort ook de buslijn door Engelbert en Middelbert bij. Wij vinden dat deze buslijn door de dorpen moet blijven rijden. Het openbaar vervoer is van essentieel belang voor iedereen, en in het bijzonder voor mensen die bijvoorbeeld geen auto hebben, jongeren en ouderen en mensen die een smalle beurs hebben.”

Bewonersvereniging
Bewonersvereniging Meerdorpen liet vorige week aan OOG Tv weten dat ze maandenlang aan het lijntje zijn gehouden. “We hebben al een tijdje geleden bij vervoersbedrijf Qbuzz aangekaart dat we in gesprek willen over de nieuwe dienstregeling”, liet voorzitter Marina Weel van Meerdorpen vorige week weten. “Daarop kregen we te horen dat men er mee bezig is, en dat men contact met ons zou opnemen. En nu lees ik in de media dat onze buslijn verlegd gaat worden en niet meer door onze dorpen gaat rijden. Dit verbaast ons ten zeerste.”

“Gebrek aan communicatie”
Ram hierover: “Dat is niet netjes. En dit is misschien ook wel een manco van het gemeentebestuur, omdat we zien dat er bij de Ombudsman veel klachten binnenkomen. Er is een gebrek aan communicatie, en dat verbaasd ons als fractie heel erg. Je moet bewoners meenemen in je beslissingen, je moet mensen inspraak geven. En dat ontbreekt nu volledig.”

Bijdrage verhogen
Terug naar de motie. Deze wordt samen met het CDA, Partij voor het Noorden en Stadspartij 100% voor Groningen ingediend. Ram: “Wat wij gezamenlijk voor gaan stellen is de bijdrage van de gemeente Groningen verhogen om zoveel mogelijk buslijnen in de gemeente te behouden. De gemeente wordt in het nieuwe plan ook onevenredig hard getroffen met een besparing van meer dan 2,1 miljoen euro.” De partijen stellen voor om de eigen bijdrage te verhogen met 816.000 euro en dit in 2023 eenmalig ten laste te leggen van de algemene reserve. Ook wil men met het OV-bureau en de provincies Groningen en Drenthe in gesprek om ook de bijdrage van de provincies te verhogen.

“Laatste kans”
Volgens Ram is de raadsvergadering woensdag de laatste kans om nog iets te veranderen. “Komende donderdag wordt de begroting van het OV-bureau vastgesteld. Dit is eigenlijk de laatste kans om nog iets te veranderen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Het Heelal Deze Maand: de beste tijd om sterren te kijken

De sterrenhemel is voor veel mensen erg interessant en dat geldt zeker voor sterrenkundige Jeffrey…

4 minuten geleden

PKC’83 profiteert van straf die WKE’16 van KNVB kreeg: Twee punten in mindering

De KNVB heeft voetbalvereniging WKE'16 uit Emmen een straf van twee punten in mindering gegeven.…

24 minuten geleden

Man die over benen cafébaas reed op Meeuwerderweg hoort tien maanden cel eisen

Het Openbaar Ministerie wil dat een 34-jarige man uit Muntendam tien maanden celstraf krijgt. De…

35 minuten geleden

Schoenenwinkel Sacha in Stad gaat dicht

Het filiaal van schoenwinkel Sacha aan de Guldenstraat gaat sluiten. Dat werd dinsdag duidelijk, nadat…

57 minuten geleden

Grote stroomstoring in Oud-Noord deels opgelost (update)

De buurt Oud-Noord van de stad Groningen werd aan het eind van dinsdagochtend getroffen door…

1 uur geleden

Oprit vanaf Van Ketwich Verschuurlaan tot eind juli dicht; omwonenden hebben mogelijk overlast

Aannemerscombinatie Herepoort is maandag begonnen met het definitief inrichten van de oprit vanaf de Van…

2 uur geleden