Categorieën: Nieuws

“Het komt er op neer dat er eerst een kleuter van zijn fiets moet worden gereden”

Bewoners in De Poffert noemen de reactie van wethouder Phillip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer teleurstellend. Volgens Broeksma zijn er in de afgelopen periode geen klachten binnen gekomen over verkeersproblematiek in het gehucht.

“Er wordt al heel lang te hard gereden hier in de Poffert”, vertellen buurtbewoners Pieter Wijma en Kees de Bock. “En dat proberen we al heel lang op de kaart te krijgen. In de tijd dat Paul de Rook nog wethouder van Verkeer was, waren hier al gesprekken over. De Rook liet toen weten dat De Poffert niet op de lijst met gevaarlijke punten kwam te staan. Wel zou het een aandachtspunt worden. Dat is beloofd. Vervolgens is er een nieuw college aangetreden, is er een nieuwe verkeerswethouder benoemd, en de lijst met aandachtspunten is weg.”

Wethouder Broeksma: “Geen klachten van bewoners meer ontvangen”
Afgelopen woensdag stelde de fractie van de SP vragen aan het college over een meetapparaat dat al zeven maanden onaangeroerd op de doorgaande weg lag. Ook werden vragen gesteld over de voortslepende problemen met het verkeer. Broeksma: “De Poffert is an sich een ingewikkelde locatie omdat het deels in de gemeente Groningen en deels in de gemeente Westerkwartier ligt. Naar aanleiding van geluiden in 2019 zijn er in samenspraak met de bewoners meerdere maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo zijn er markeringen aangebracht om de snelheid te verlagen en wordt de aansluiting van het fietspad op de hoofdrijbaan beter aangegeven. Sindsdien hebben wij geen klachten van bewoners meer ontvangen.”

Bewoners: “Van het verkeer rijdt 89% te snel”
De Bock en Wijma: “We hebben wel zeker klachten gestuurd, maar er gebeurt niks mee. Onlangs heeft de politie op ons verzoek hier ook een meting uitgevoerd. Op vier verschillende momenten zijn de snelheden in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat 89% van het verkeer te snel rijdt. In bepaalde gevallen hebben we het over snelheden van boven de 100 kilometer per uur. Dan zit je richting het invorderen van het rijbewijs. Die gegevens hebben we gedeeld met de gemeente, maar daar krijg je dan geen reactie op.” Over de maatregelen die eerder genomen zijn om de snelheid omlaag te brengen: “Die maatregelen zijn niet meer toereikend.”

“Ik verlaat mijn erf nooit achteruitrijdend”
De Bock begrijpt de reactie van de wethouder dat het een ingewikkeld probleem is omdat De Poffert op de grens van twee gemeenten ligt, maar wijst er op dat het probleem vooral in de gemeente Groningen ligt. “Het gaat om de weg buiten de bebouwde kom vanaf de rotonde Westpoort richting De Poffert. Daar wordt te snel gereden. En de zorgen hier zijn best wel groot. Als mijn buurvrouw haar erf wil verlaten met de paardenwagen, dan moet ze eerst vier keer goed kijken of er niets aan komt. Als ik zelf mijn erf verlaat doe ik dat nooit achteruitrijdend. Ik wil volledig zicht hebben, omdat door de snelheid een voertuig zo bij je is.”

Hans de Waard (SP): “Ik ga verder onderzoek doen”
De bewoners noemen het uitermate frustrerend. “Dit sleept al jaren voort. En eigenlijk gebeurt er niets. Waarschijnlijk gaat er wat gebeuren als er hier een kleuter van zijn fiets wordt gereden. Dat willen wij voorkomen, maar dan wil je wel graag dat er geluisterd wordt.” Hans de Waard is raadslid namens de SP in de Groningse gemeenteraad. Hij herkent de geluiden. “Ik heb inmiddels ook gesproken met een bewoner. Duidelijk is dat men er goed zat van is. Ik ga hier verder onderzoek naar doen, en overweeg om hier op korte termijn schriftelijke vragen over te gaan stellen aan het college.

In 2019 stelde de fractie van de SP vragen over de te snelle auto’s in De Poffert

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Wat is vanaf zaterdagochtend open en dicht op Ring-Zuid?

De komende week zijn er flink wat veranderingen in de situatie op de zuidelijke ringweg…

12 minuten geleden

Vierde nederlaag op rij voor Helpman

Helpman verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal donderdagavond voor de vierde keer…

2 uur geleden

Speciaal pak en oefeningen moeten knieblessures bij voetbalsters helpen voorkomen

Het is donderdagochtend 8:15 uur. Sportwetenschapper Anne Benjaminse en promovenda Eline Nijmeijer doen hun wekelijkse…

2 uur geleden

Temperatuur stijgt tijdens Koningsdag, maar kans op regen blijft bestaan

Groningen kan na een koele vrijdag op een grotendeels droge Koningsnacht rekenen. Dat zegt OOG-weerman…

13 uur geleden

Vermiste Stadjer (35) in goede gezondheid aangetroffen

Een 35-jarige man die sinds afgelopen woensdagavond vermist werd, is donderdagavond in goede gezondheid aangetroffen.…

14 uur geleden

Stroomstoring legt treinverkeer tussen Groningen en Assen plat (update)

Het treinverkeer tussen Groningen Europapark en Assen lag donderdagmiddag en -avond een paar uur plat.…

15 uur geleden