Categorieën: Nieuws

VVD Groningen: géén verbod op afsteken vuurwerk

Na de afgelopen jaarwisseling wordt weer veel gesproken over een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. De Groninger raadsfractie van de VVD voelt daar echter niets voor.

Er vielen in ons land rond Oud en Nieuw weer veel gewonden en zelfs enkele doden en er ontstond voor minstens 15 miljoen euro aan schade. De kamerfracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks werken momenteel aan een initiatiefwet om een landelijk vuurwerkverbod af te dwingen.

Fractievoorzitter Mirjam Wijnja van GroenLinks in de stad vindt dat een goed idee. “Het vuurwerk wordt steeds heftiger en er komen steeds meer tegenstanders. Mocht een landelijk verbod niet lukken, dan kunnen we denken aan een uitbreiding van de vuurwerkvrije zones, of één grote professionele vuurwerkshow in de stad.”

Haar collega Ietje Jacobs, fractievoorzitter van de VVD in de stad, voelt niets voor een totaalverbod: “Er zijn elders vreselijke incidenten geweest, maar in Groningen is de jaarwisseling goed verlopen. Ik zie meer in het aanwijzen van zones waar wél vuurwerk mag worden afgestoken. En natuurlijk moet hard opgetreden worden tegen mensen die hulpverleners belagen.”

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Legaal vuurwerk stelt geen zak voor, het illegale echter wel en dat lijkt elk jaar meer te worden in gevoerd.( en dat feit vergeet Mirjam Wijnja voor het gemak maar even want stel je eens voor dat ze echt onderzoek moet doen dat op feiten is gebaseerd )
    Overigens begin ik scheitziek te worden van die mensen die helemaal geen roots in Groningen hebben hier even komen vertellen hoe wij als echte Groningers moeten leven.
    Daar trekken wij ons dus totaal niet van, nu niet nooit niet,

  • VVD hè???!!!
    Middenstanders zouden eens inkomsten moeten derven!!!
    Dan wordt er niet meer op de Vereniging Van Dieventuig gestemd!
    SCHANDE VVD!!

  • Uiteraard is in de gemiddelde VVD woonwijk flink minder overlast? Een gemeenteraadslid verplicht van 12 uur smiddags laten staan bij elk 'vreugde'vuur en men zou 'jaarwisseling goed verlopen' een absurde kwalificatie vinden. Dat is dus normvervaging die ook niet opgelost wordt met een vuurwerkverbod , want de daadwerkelijke handhaving bestaat toch niet. Maak al het Duitse vuurwerk ook maar legaal : Dat zou iig de handel aan minderjarigen dwars zitten?

  • Een totaalverbod is het enige wat werkt. Het is een uit de hand gelopen traditie. Handhaving kan alleen wanneer er duidelijkheid is. Dus niet dit vuurwerk mag wel en dat niet. Hier mag je wel afsteken en daar niet. Dan mag het wel en dan niet. Meteen toen de verkoop begon, begon de overlast. Mensen kunnen zich niet beperken tot 12 tot 1 met oud en nieuw. Dan maar helemaal niet. In Groningen (provincie) zijn er ook weer een aantal panden afgebrand. Dat is natuurlijk niet toevallig.

  • Tuurlijk joh, hard optreden! De partij van Law en Order! Na decennia VVD-bewind is de belastingdienst gecorrumpeerd en volledig uitgehold, de politie uitgekleed, het OM vleugellam gemaakt maar: De VVD l*lt de delinquent wel omver! Grote woorden van de afbraakpartij, zo kennen we ze weer. Vooral geen maatregelen die echt iets uitrichten of daadwerkelijk veranderen, uitsluitend pappen en nathouden. 'Visie is als de olifant....'
    Misschien nog een extra belastingvoordeeltje voor 'hardwerkende' managers? Laten we gewoon de Sjonnies op de werkvloer voor opdraaien! Neem er een sigaartje en een goed glas cognac bij, dan komt het allemaal vast goed en blijft alles bij het oude.

  • Ik nodig Ietje Jacobs uit om even een rondje door Selwerd te fietsen - en even de gesloopte brievenbussen, bushokjes, speeltoestellen (inclusief sippe kinderen) en smeulende ashopen te bekijken. Zo'n flat in Arnhem, of een molen in Bovenkarspel, dat kan dus ook hier gebeuren. Of ga volgende jaarwisseling met politie of brandweer mee. Eens zien of je er nog net zo over denkt.

  • Als het vuurwerk alleen afgestoken zou worden tussen 00.00 en 02.00 hoor je mij nergens over. Maar er wordt geen vuurwerk afgestoken en al helemaal niet alleen tussen 00.00 en 02.00. Er wordt met bommen gegooid, 365 dagen in het jaar. Elk excuus wordt aangewend om weer een bom te gooien, voetbal gewonnen of verloren, verjaardag, 1e schooldag, laatste schooldag etc. Roken en alcohol onder de 18 is verboden maar we laten ze wel met bommen smijten. Ik weet nog wel een paar oorlogen waar die lui zich helemaal uit kunnen leven.......... Ik dacht altijd dat een jaarwisseling gevierd moest worden. Dit hier heeft helemaal niets meer met vieren te maken, dit is pure moedwillige kwelling voor mens en dier door een stel amoebes die mijns inziens geen bestaansrecht hebben.

  • Ik ben grote voorstander van een algeheel verbod op vuurwerk, maar als je het alleen in Nederland verbied, speel je de onderwereld in de kaart. Alles wat economische waarde heeft is zoals we weten gevoelig voor vraag en aanbod.
    De sigaretten worden inmiddels al vanuit Oostbloklanden naar de dure Europese landen waaronder Nederland gesmokkeld. Nu nog het vuurwerk daarbij en de overheid verzuipt helemaal. We kunnen immers niet handhaven. Sterker nog de politie wil wel handhaven, maar het mag vaak niet. Vuurwerk verbieden ja... Krakers zoals we inmiddels weten die zelfs nu kinderen als menselijk schild inzetten, kunnen onvoorwaardelijk op steun uit progressieve kring blijven rekenen. En al die kapotgeslagen bushokjes, vervelend, maar goed voor de werkgelegenheid. Cruijff zei het al; ieder nadeel heeft zijn voordeel.

  • @Wassermann Ik heb nog nooit iemand, uit welke kring dan ook, horen goedpraten dat wie dan ook kinderen als schild gebruikt. Het zijn de bekende waandenkbeelden, die we inmiddels van jou gewend zijn. Alles om progressieve mensen zwart te maken en je eigen oerconservatieve denkbeelden te promoten. Hou toch op, niemand trapt nog in je loze rechtse praatjes en je complottheorieën. Alex Jones is er niets bij....

  • Vuurwerk is geen verslaving zoals alcohol of tabak Wasserman. Dan valt er ook niet zovel aan te verdienen. Als er geen vuurwerk gegooid mag worden gaan ze nog veel meer in de fik steken. Dat wel.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

5 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

6 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

7 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

8 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

10 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

11 uur geleden